Světový den Parkinsonovy nemoci v Nemocnici Blansko

9. dubna 2015, tiskové zprávy, přečteno: 3151×

Neurologické oddělení Nemocnice Blansko se připojuje k propagaci Světového dne Parkinsonovy nemoci, který připadá na 11. dubna 2015.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Co je Parkinsonova nemoc?
Parkinsonova nemoc je neurodegenerativní onemocnění. Jedná se o chronické, nevyléčitelné, invalidizující onemocnění mozku. Řadí se do skupiny nemocí charakteristických především poruchami hybnosti. V České republice může být touto nemocí postiženo až 15 000 lidí. Nejčastěji postihuje lidi ve věku 50-60 let, výjimkou však nejsou ani lidé mladší 40 let.

Jaké jsou příčiny nemoci?
Dnes stále nevíme, co je vlastně příčinou Parkinsonovy nemoci. Jedna z možností ukazuje na genetické predispozice, které v kombinaci s vnějšími vlivy prostředí mohou negativně působit na lidský organismus. Stále však nikdo neodhalil, proč u některých lidí nemoc propukne a u druhých nikoliv.

Je nějaká prevence nemoci?
Jelikož není známa příčina vzniku nemoci, není možná ani prevence.

Jaké jsou příznaky Parkinsonovy nemoci?
1. Třes (tremor)
2. Svalová ztuhlost (rigidita)
3. Zpomalenost (bradykineze, akineze, hypokineze)
Běžné denní činnosti nemocnému Parkinsonovou chorobou trvají déle a vyžadují většího úsilí na jejich dokončení. Těžkosti jsou umocněny, pokud jsou vyžadovány dvě činnosti najednou jako například chůze provázená se slovní komunikací. Dá se říci, že vykonávání více prací najednou se stává problematické.
4. Poruchy rovnováhy
Objevují se hlavně v pozdějších stádiích a vyplývají z držení těla: ohnutá nebo shrbená postava, dalším specifikem je šouravá chůze, malé krůčky.

Léčba je možná s využitím moderních léků – antiparkinsonik, operací mozku – tzv. hlubokou mozkovou stimulací nebo rehabilitací a psychosociální podporou.

Podrobnější informace o Parkinsonově chorobě: www.parkinson-help.cz nebo www.iparkinson.cz.

Bc. Kateřina Ostrá
tisková mluvčí