V průmyslové zóně poklepali základní kámen nové výrobní haly firmy Pyrotek

25. dubna 2015, ostatní, přečteno: 6842×

Slavnostní akt poklepání základního kamene se uskutečnil v průmyslové zóně ve čtvrtek 23. dubna za účasti majitelů firmy Pyrotek Mearle a Allana Royových, korporátního ředitele Jeffa Gibsona, zástupců dodavatelských firem, vedoucích představitelů města Blanska a mnoha dalších hostí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Nikdy jsme neplánovali, že by se Blansko stalo centrem naší výroby pro celou Evropu, střední východ, jižní Afriku a Indii. Ale stalo se to. Vždy, když sem jednou za dva roky přijedu, tak mně jednatel firmy v Blansku Otakar Havelka říká, že nemá pro výrobu dost místa. Je to lidmi z Blanska, skvělým managementem, výrobním centrem a skvělým prodejním oddělením. Je tedy logické, že zde chceme dále investovat,“ ocenil majitel firmy Pyrotek Allan Roy práci zaměstnanců blanenského závodu.

Allan Roy se ujal jako první poklepání základního kamene

„Mně nezbývá nic jiného než vyjádřit velké poděkování firmě Pyrotek, že přišla do Blanska a rozhodla se zde investovat asi 200 milionů korun. Věřím, že bude patřit k jedněm z nejdůležitějších a největších firem, které v Blansku působí. Chci firmě Pyrotek popřát mnoho zdaru a mnoho úspěchů a rozvoj do budoucna,“ prohlásil starosta města Ivo Polák před slavnostním aktem. „Podnikatelské aktivity přináší pracovní místa. Výstavba tohoto závodu je tedy dobrou zprávou nejen pro nás, pro vedení města, ale také pro občany města a jeho okolí,“ doplnil ho místostarosta Jiří Crha.

slavnostní přípitek

Historie firmy Pyrotek Česká republika sahá až do roku 1997, kdy byla založena obchodní firma. V roce 1999 přišla první výroba v pronajatých prostorách ve škole na Klepačově. Později vznikl první výrobní závod v Dolní Lhotě – Pyrotek BK1.

V roce 2009 se firma vypořádala s krizí a poklesem výroby až o 60 %. Dnes ale opět roste. V roce 2010 odkoupila skladové prostory na ulici Pražské, zrekonstruovala je a zahájila v nich výrobu keramických filtrů. Po roční zkušenosti padlo rozhodnutí uzavřít závod ve Švýcarsku a přesunout celou jeho výrobu do České republiky. Závod pracuje v nepřetržitém provozu. Firma vyrábí také akustické materiály pro dopravní stroje a žáruzvodorné materiály pro sklářský průmysl.

Firmě se daří a z důvodu nedostatku výrobních prostor dochází nyní k výstavbě nového závodu v blanenské průmyslové zóně. Stavební firma ho má dokončit na přelomu listopadu a prosince tohoto roku. Zastavěná plocha je 12 000 m2. Obrat firmy kolem 1 miliardy korun tvoří asi 300 zaměstnanců a v souvislosti s novými aktivitami dojde také k vytvoření několika desítek nových pracovních míst.

na novém závodu se pilně pracuje

Stanislav Mrázek