Informace pro podnikatele a veřejnost jsou dostupné na webu

22. května 2015, zprávy z MěÚ, přečteno: 2100×

Z důvodů častých telefonických dotazů podnikatelů i veřejnosti, které se týkají zjišťování některých základních údajů o podnikatelských subjektech, sdělujeme, že na internetové adrese www.rzp.cz je pro veřejnost přístupná databáze podnikatelů podnikajících dle živnostenského zákona.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

K 31.12.2014 obsahovala údaje o 2 375 752 podnikatelích, kteří podnikají na území České republiky. Z toho se jedná o 1 974 925 fyzických osob a 400 827 právnických osob.

Provozovatelem tohoto veřejného webu (veřejné části živnostenského rejstříku) je Ministerstvo průmyslu a obchodu a informace jsou rozděleny do dvou základních sekcí.

První sekce se týká vyhledání konkrétního podnikatelského subjektu se zobrazením jeho veřejných údajů (zejména adresy sídla, adresy provozoven, předměty jeho podnikání, zahájení přerušení provozování živnosti, osoby jeho odpovědných zástupců, osoby statutárních orgánů, zrušení živnostenských oprávnění atp.). Od 01.01.2015 byly z důvodu novely živnostenského zákona z veřejné části živnostenského rejstříku vymazány údaje o bydlišti/pobytu evidovaných osob a údaje o podnikatelských subjektech, které ukončily svoji činnost před více než 4 roky.

Druhá sekce se týká zobrazení statistických informací o živnostenských oprávněních v rámci České republiky. Doporučujeme veřejnosti tuto databázi podnikatelů využívat a případné telefonické dotazy směrovat na živnostenský úřad až v případě nejasností nebo pochybností o takto zjištěných informacích.