Komárenské dny tentokrát v duchu návratu k přírodě a k tradicím našich předků

14. května 2015, zprávy z MěÚ, přečteno: 2191×

Zástupci města Blanska jsou tradičně zváni slovenskými partnery na Komárenské dny, které letos proběhly v jednom z našich partnerských měst ve dnech 26.04-03.05.2015. Jedná se o nejdůležitější kulturní událost v regionu, která rozproudí víc jak na týden, vždy na přelomu dubna a května, život obyvatel v jinak docela poklidném městě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Blanenská delegace ve složení Mgr. Ivo Polák (starosta), Ing. Jiří Crha (místostarosta), Martina Hejčová (vedoucí Blanenské informační kanceláře Blanka) a Jana Franchi (předsedkyně Komise pro zahraniční styky) se u příležitosti 24. ročníku Komárenských dní také setkala s představiteli ostatních partnerských měst Komárna, konkrétně se zástupci měst Kralupy nad Vltavou a Weissenfels z Německa.

Komárenské dny nelze vnímat jen jako maraton kulturních akcí, sportovních zápolení, soutěží a atrakcí pro děti, ale především jako jeden velký gastronomický svátek. Nabídka slovenských i maďarských národních specialit byla opravdu pestrá.

Komárenští si však připravili pro své zahraniční hosty i zajímavý doprovodný program. Společně jsme např. navštívili zámek Château Béla, historií prodchnutý objekt, ve kterém se neuvěřitelně mísí luxus s tradicemi a jenž se nachází v kouzelném prostředí malebné stejnojmenné vesničky na jižním Slovensku. 

Zámek Bela
Park zámku Château Béla.

Dalším bodem v programu byla exkurze na Ekofarmu Salka, která se vyznačuje především svým ekologickým přístupem k pěstování tradičních plodin a chovu specifických a odolných druhů domácích zvířat. Pracují zde pouze s bio postřiky a přírodními hnojivy. Pěstují bylinky ať už do kuchyně nebo na ochranu a léčení rostlin, na přípravu postřiků anebo hnojiv, na ochranu zdraví a pro léčebné účely, na přilákání užitečného hmyzu, na hnízdění užitečných ptáků a konečně i jen pro potěchu oka. Filozofií vedení ekofarmy je totiž myšlenka, že rostliny, které jsou nám jakkoli užitečné, jsou přirozeně i krásné.

Ekofarma Salka nad Iplom
Chov mangalic neboli „prasat s vlnou“ v Ekofarmě Salka nad Ipl’om.

Ekofarma úzce spolupracuje s Ipeľským kulturním a turistickým sdružením, které zakoupilo v roce 2004 stavení, jež bylo postupně obnoveno a byly v něm vytvořeny vhodné podmínky pro vytvoření Domu lidových tradic se stálou řemeslnou činností.

Staré časy zde připomínají čistá kuchyň, čistý pokoj a kuchyň s otevřeným komínem. Kromě stálé výstavy zde funguje i dílna lidových řemesel. Ubytovací prostory v podkroví pak umožňují vícedenní tábory nejen pro děti, ale i pro dospělé. Malí i velcí se zde tak mohou naučit pletení košíků, tkaní koberců, seznámí se s lidovými výšivkami, učí se malovat na sklo, pracují se šustím apod.  

Dům lidových tradic v Salke
Návrat k tradicím našich předků v Domě lidových tradic v obci Salka.

Oblast Pohroní, kterou jsme měli možnost navštívit, je především krajem vína. Vinařství Bott Frigyes obhospodařuje téměř deset hektarů vinic v nadmořské výšce 250 m. Kdysi byla tato oblast dokonce oficiální vinicí ostřihomského biskupa a primase.

Vinařství je nositelem ochranné známky „GARAM-MENTE“, kterou mohou získat pouze potravinářské produkty špičkové kvality pěstované v regionu. Jedním z takových výrobků je např. dýňový olej Frigyesa Botta, jehož základní suroviny pocházejí právě z blízké Salky. Během výrobního procesu místní ženy ručně vybírají jadýrka z oranžových dýní pěstovaných cíleně na výrobu oleje. K ochutnávce vína nabízejí majitelé vinařství nejen dýňový olej, ale i domácí smetanu, máslo a domácí chléb. Ekofarma Salka dodává na stůl Vinařství Bott Frigyes také kačeny, hovězí maso skotu galloway či angus, jehněčí nebo vepřové z mangalice.

Komárenské dny 2015
Zleva: Molnár Attila, primátor maďarského Komárom, Ivo Polák, starosta města Blanska a komárenský primátor László Stubendek.

V závěru Komárenských dní se pak sešli představitelé slovenské i maďarské části města Komárna s představiteli jednotlivých partnerských měst v Důstojnickém pavilonu, kde měli možnost také prodiskutovat formy další spolupráce.

red