Soutěž Bejvávalo aneb Za blanenských dávných časů – 4. kolo

25. května 2015, historie, přečteno: 2638×

V letošním i roce příštím slaví Blansko hned několik výročí, která se vážou k historii našeho města. Abyste se s historickým Blanskem seznámili ještě lépe, připravili jsme pro vás poznávací soutěž. Doplněna nápověda.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Ve spolupráci s Galerií a antikvariátem Jonáš Blansko jsme pro vás připravili poznávací soutěž. Vaším úkolem je odpovědět na otázky, které se vztahují ke zveřejněnému snímku. Soutěžní snímek uveřejníme vždy jednou za měsíc až do konce roku 2015. 

Ze správných odpovědí vždy vylosujeme výherce, který obdrží věcnou cenu věnovanou městem Blansko nebo Galerií a antikvariátem Jonáš.

Ve 3. kole soutěže jsme se ptali na název ulice na pohlednici a to, který z domů dnes již nestojí. Správná odpověď na první otázku byla ulice Mlýnská, na druhou pak, že již nestojí nejbližší rohový dům Mikuláše Matuly.

Správně odpovědělo 14 soutěžících. Losování určilo výherkyni minulého kola. Stala se jí Zuzana Macurová z Albrechtic u Českého Těšína. Cena v podobě tašky s publikacemi a dalšími předměty věnovanými Galerií a antikvariátem Jonáš, Blanenskou informační kanceláří Blanka a redakcí Zpravodaje města Blanska je pro ni připravena v informační kanceláři.

Napsali jste nám:

V domě na rohu dnešní ulice Divišovy bydlívali Mackovi. Pan Macek býval nadšený turista o obnovoval turistické značení. (Lenka Zaoralová)

Neexistuje dům Mikuláše Matuly – staršího a mladšího.  Demolicí tohoto domu a dalších v letech 1961–1976 se uvolnil prostor pro výstavbu obytných domů a jiných objektů. Mikuláš Matula starší zemřel na útrapy 1. světové války nakonec ve Vídni. Pro zajímavost v roce 1907 byl pověřen přestavbou hostince manželů Kalových, který zakoupil spolek pro Dělnický dům – vzniklo několik  společenských místností a přístavbou sál s jevištěm. Dělnický dům byl otevřen 22.11.1908. (Jaroslav Podrabský)

Přibližně na místě domu pana Matuly stojí dnes panelový dům Bezručova 5. (Milan Štěrba)

Soutěžní otázka 4. kola:

Na historické pohlednici je zaznamenáno koupání blanenských občanů v řece Svitavě před vznikem městských letních lázní „LIDO“.

soutěžní snímek

Poznáte místo, na kterém toto provizorní koupaliště bylo?

Odpovědi se svým jménem i poštovní adresou zasílejte buď na e-mail: zpravodaj@blansko.cz, nebo na adresu redakce: Zpravodaj města Blanska, Hybešova 1, 678 01 Blansko nejpozději do 11. června 2015.

Jak určit místo na fotografii:
Dle malého počtu odpovědí soudíme, že určit místo na fotografii je zejména pro mladší ročníky mnohem obtížnější než v předchozích soutěžních kolech. Proto všem, kdo se chtějí soutěže zúčastnit, poradíme navštívit výstavu s názvem Bejvávalo v Galerii Jonáš, kde právě tuto fotografii i s popisem mezi mnoha dalšími najdete. A nenechte si ujít ani ostatní fotografie a historické materiály. Kdo ví, možná se v dalších kolech opět objeví některá z vystavených fotografií. Výstava ke 110. výročí povýšení Blanska na město je přístupná vždy v úterý a ve čtvrtek od 9:00 do 17:00 hodin až do 16. června.

Jméno výherce zveřejníme v dalším kole soutěže.