Bejvávalo aneb Za blanenských dávných časů – 5. kolo

30. června 2015, historie, přečteno: 2895×

V letošním i roce příštím slaví Blansko hned několik výročí, která se vážou k historii našeho města. Abyste se s historickým Blanskem seznámili ještě lépe, připravili jsme pro vás poznávací soutěž.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

V roce 2015 slavíme 110. výročí povýšení Blanska na město (1905) a 200. výročí úmrtí Karoliny Meineke na blanenském zámku (1815), v nadcházejícím roce 2016 to bude k 880. výročí první písemné zmínky o městě v Letopise kanovníka Vyšehradského (1136).

Ve spolupráci s Galerií a antikvariátem Jonáš Blansko jsme pro vás připravili poznávací soutěž. Vaším úkolem je odpovědět na otázky, které se vztahují ke zveřejněnému snímku. Soutěžní snímek uveřejníme vždy jednou za měsíc až do konce roku 2015. 

Ze správných odpovědí vždy vylosujeme výherce, který obdrží věcnou cenu věnovanou městem Blansko nebo Galerií a antikvariátem Jonáš.

Ve 4. kole soutěže jsme se ptali na: „Na historické pohlednici je zaznamenáno koupání blanenských občanů v řece Svitavě před vznikem městských letních lázní „LIDO“. Poznáte místo, na kterém toto provizorní koupaliště bylo?“ Správná odpověď zní: „Koupaliště se nacházelo u řeky za dnešním úřadem práce.“

Šlo o poměrně těžkou otázku, proto jsme po týdnu doplnili do textu nápovědu, kde lze získat správnou odpověď. Správně nakonec odpovědělo 12 soutěžících.

Losování určilo výherce minulého kola. Stal se jím pan Podrabský z Blanska. Cena v podobě tašky s publikacemi a dalšími předměty věnovanými Galerií a antikvariátem Jonáš, Blanenskou informační kanceláří Blanka a redakcí Zpravodaje města Blanska je pro něho připravena v informační kanceláři.

Napsali jste nám:

Asi kolem roku 1925, bylo na řece Svitavě za dnešním úřadem práce a restaurací Koruna, za mostem směrem do města zřízen přístřešek (kabiny, WC, umývárna a schody do řeky), který sloužil ke koupání občanů v řece.  Podobné zařízení bylo u Češkovického rybníka, které sloužilo do konce 50. let. Mnoho dětí a dospělých se chodilo koupat ke splavu na Svitavě a do lomu u nádraží. První koupaliště v Blansku bylo otevřeno v roce 1936 na dnešním místě, dle doporučení Okresního úřadu v Boskovicích z 09.09.1935 v té době již Černá Hora, Jedovnice, Kunštát, Lažánky, Letovice měly koupaliště. (Jaroslav Podrabský)

Celé toto místo včetně silnice bylo veliké zahradnictví Součkovo. (Věra Chalupníková)

Toto provizorní koupaliště bylo mezi mládeží známé jako „Kópelky“. (Milan Šebela)

Soutěžní otázka 5. kola:

Historická pohlednice zachycuje blanenskou školu.

soutěžní snímek

1. Jaký je současný název školy na pohlednici?
2. Kdy byla budova postavena?

Odpovědi se svým jménem a poštovní adresou zasílejte buď na e-mail: zpravodaj@blansko.cz, nebo na adresu redakce: Zpravodaj města Blanska, Hybešova 1, 678 01 Blansko nejpozději do 10. srpna 2015.

Jméno výherce zveřejníme v dalším kole soutěže.