Muzika pro Karolínku slaví dvacetiny

25. června 2015, kultura, přečteno: 2828×

20 let je na hudební festival už hezká řádka let. Přesně tak dlouho se koná blanenská Muzika pro Karolínku, kterou od roku 1996 pořádá nezisková organizace Ulita, z.s. Pro srovnání s jinými festivaly: Folková růže má 22 let, již ukončené Zahrady bylo 14 ročníků, Rock for People se koná podvacáté, ostravský Colours of Ostrava od roku 2002.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

O to obdivuhodnější je fakt, že Muziku po celou tu dobu zajišťují dobrovolníci – od dramaturgie přes návrhy plakátů, propagaci, výrobu vstupenek a jejich prodej, chystání aparatury, židliček až po závěrečný úklid. Dělají to proto, že je to baví a vidí v tom smysl. Festival nemá žádného velkého sponzora, finančně ho zčásti podporuje město Blansko a Jihomoravský kraj, většinu hradí Ulita z vlastních zdrojů (např. z provozu čajovny) a přesto dokáže dlouhodobě nabízet zajímavé skupiny a interprety.

Muzika je nevšední i tím, že se koná v průběhu celého léta a ne během několika málo dnů, jak tomu běžně bývá. Cyklus 10 koncertů (případně divadelních představení) se odehrává v příjemném prostředí Zámku Blansko, partnery jsou Muzeum Blansko a samotné město Blansko – akce už je několik let součástí Blanenského kulturního léta.

Původně šlo pouze o folkový festival s názvem Blanenské folkové léto, v roce 1999 se žánrově rozšířil a jméno se změnilo na Blanenské (nejen) folkové léto aneb Muzika pro Karolínku, od roku 2007 je známý už jen jako Muzika pro Karolínku (název odkazuje na historickou postavu Caroliny Meineke, která pobývala na blanenském zámku, kde se festival koná). Těžištěm akce je stále folk, ale kromě něho je ke slyšení také country, bluegrasss, blues, etno, jazz, irská a keltská hudba, klezmer, lidovky, rock, šanson, trampská hudba i world music a jiné žánry.

koncert Nedvědi v roce 2014
Koncert Františka Nedvěda v roce 2014. Foto: J. Franchi

Nejprve se konalo 4–5 koncertů, postupem času se jejich počet rozšířil na současných 10, občas k nim přibude ochotnické divadlo nebo recitace, od začátku konání jde o více než 150 představení.

Zvány jsou nejen špičky žánrů, zavedené kapely a zkušení matadoři (např. Fleret, Kamelot, Jaroslav Samson Lenk, František Nedvěd, Neřež, Karel Plíhal, Poutníci, Štěpán Rak, Traband), ale prostor dostávají mladí a začínající interpreti (svého času Petr Bende, EpyDeMye, Jananas aj.). Muzika však především podporuje regionální hudební scénu (Corral, Jazzsextet Tony Lauera, Martin Krajíček, Šnek a spol., Trní a mnozí další).

A co Vás čeká v roce 2015?

01.07.     Nezmaři (folk) – pořádá KSMB
08.07.     Poletíme? (turbošanson)
15.07.     Klíč kvartet (renesanční folk)
22.07.     Marien (folk)
29.07.     Sakrapes (bluegreass)
05.08.     Epy De Mye (folk)
12.08.     Lístek (trampská)
19.08.     Mošny (vokální)
26.08.     Krajíček, Šuranská, Friedl (folk, lidová)
02.09.     Večer písničkářů – Melda, Juříček, Drlík (folk)

Koncerty se konají každou prázdninovou středu na nádvoří Zámku Blansko, v případě nepříznivého počasí v audiovizuálním sále Muzea. Začátek je vždy v 19:00 hodin, vstupenky jsou k dostání přímo na místě.

Kompletní program, informace o vystupujících a další podrobnosti se dozvíte na webových stránkách festivalu http://karolinka.ulitablansko.cz/ nebo na facebooku Ulity https://cs-cz.facebook.com/UlitaBlansko.

Pohodové léto Vám přejí a na setkání při některém z koncertů se těší Uliťáci.

Martina Nejezchlebová