Půlmaraton se letos poběží až koncem října

15. června 2015, sport, přečteno: 2454×

20. ročník této významné sportovní akce v kulturně-společenském kalendáři města Blanska v měsíci srpnu nenajdete. Z důvodu technických obtíží v souvislosti s bouráním hotelu Dukla se pořadatelé rozhodli půlmaraton odložit. V nabité termínovce to byl nelehký úkol, navíc bylo nutné řešit zastavení a překlopení již běžící registrace. Datum nicméně již známe. Všichni přáznivci sportu a dobré zábavy jsou srdečně zváni na 24. října 2015.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pořadatelé věří, že v součinnosti se všemi zainteresovanými orgány se nakonec podaří provést všechny nutné uzavírky, bez kterých by půlmaraton nebylo možné vůbec zorganizovat.

„Vzhledem k tomu, že letos se poběží až o dva měsíce později, byli jsme nuceni předsadit start hlavního závodu již na 13:50 h, aby maratonci doběhli ještě za světla. Vlastnímu půlmaratonu pak budou předcházet ještě dětské běhy 5, 6 nebo 7letých dětí, lidový běh na 800 m a městský běh na 2,4 km. Otázkou zůstává počasí, účast špiček republikové či krajské úrovně by to však nemělo nijak ohrozit,“ věří Erik Řezník, sportovní ředitel Sportuj s námi, o. s.

„Masová propagace akce teprve proběhne, nicméně již v tuto chvíli je na hlavní závod registrováno necelých 400 běžců. Nejvýhodnější registrace však běží až do konce června, je tedy velmi pravděpodobné, že i v letošním roce dosáhneme minimálně stejného počtu registrovaných jako loni,“ předpokládá ředitel sdružení Petr Bartošek.

Půlmararton MK 2014
Atmosféra Půlmaratonu MK 2014 krátce před startem. Foto: S. Mrázek

Snahou organizátorů je maximálně přiblížit tuto akci co nejširší veřejnosti. Letošní novinkou je lidový běh na 800 m bez nároku na registraci. Občanské sdružení Sportuj s námi se věnuje také práci s dětmi. Výsledkem tohoto snažení byl např. projekt zavedení atletiky do mateřských škol „Děti sportují s námi“ ve spolupráci s městem Blanskem. Letos se zaměřili na gymnastiku.

„Naším cílem je udělat vše pro to, aby se do půlmaratonu zapojily hlavně rodiny s dětmi. Na našich sportovních halách proto také proběhly čtyři dny gymnastické přípravy pro děti z blanenských mateřských škol. Za tímto účelem město zapůjčilo dětskou gymnastickou sadu RINOGYM, kterou hodláme v budoucnu zakoupit pro potřeby našich školek. Akce se totiž u pedagogů a hlavně u dětí setkala s velkým ohlasem. A nejen to, dokonce se sem přijeli podívat i zástupci z některých brněnských předškolních zařízení,“ uvedl místostarosta Jiří Crha, který věří, že by projekt tak mohl fungovat i na krajské úrovni. 

Jana Franchi