S Krasíkem za kouzlem a tajemstvím blanenské litiny

19. června 2015, cestovní ruch, přečteno: 2498×

Novinkou MAS Moravský kras pro letošní turistickou sezonu je projekt „Sedm dní v pohádce“, který nabízí soubor sedmi výletů po Moravském krasu doplněných o pohádkový příběh s luštěním tajenky. Přímo ve městě Blansku se tak zájemci mohou vydat na výlet „Za dávnými hrdiny“ z umělecké litiny.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

S městem Blanskem se odedávna pojí tradice železářství a výroby umělecké litiny. Ta je také jednou z hlavních součástí městského mobiliáře, kolem kterého často chodíme bez povšimnutí. Cílem autorů projektu je proto přiblížit malým i velkým kousek z blanenské historie, nikoliv však prostřednictvím statického průvodce, ale zajímavého výletu s aktivním prvkem.

Součástí trasy je v případě Blanska vycházka po Rožmitálově ulici směrem na Wanklovo náměstí se startem z Blanenské informační kanceláře Blanka, jedné z pohádkových kanceláří Království šneka Krasíka: Malý Krasík se probudí na jedné z blanenských soch a zve návštěvníky města ke společné vycházce městem, která je zakončena na nádvoří blanenského zámku. Na konci asi půlkilometrové cesty čeká na malé objevitele překvapení...

Sochy na nádvoří zámku
Sochy na nádvoří blanenského zámku. Foto: J. Franchi

Zájemci o pohádkové výlety putují po sedmi nových trasách, z nichž v současné době fungují tři, s pracovním listem, který mohou získat v některé z pohádkových kanceláří nebo na webových stránkách www.krasik.cz. Jejich úkolem je pak úspěšně vyřešit zadané úkoly, vyluštit správně tajenku a odhalit místo s pokladem.

Součástí tras jsou také tipy na atrakce v blízkém okolí. V případě putování po Blansku nechybí doporučení navštívit zajímavé expozice Muzea Blansko, blanenský aquapark nebo nedalekou Zámeckou Sýpku, která je další z pohádkových kanceláří, a samozřejmě i místem, kde se malí výletníci mohou po svém putování občerstvit. 

V současné době se také pracuje na druhém dílu knihy Dobrodružství šneka Krasíka, opět z pera autora Slavomíra Szabó. Můžeme se tedy těšit na dalších 13 pohádek a pověstí, z nichž jedna z nich, O statečném rytíři, nás zavede ke kostelu sv. Martina v Blansku.

red