Dům zahrádkářů připadl po letech do vlastnictví Českému zahrádkářskému svazu

9. července 2015, ostatní, přečteno: 3135×

Zastupitelstvo města Blanska odsouhlasilo na svém červnovém zasedání poskytnutí bezúročné zápůjčky ve výši 1.500.000 Kč Základní organizaci Českého zahrádkářského svazu Blansko na nákup Domu zahrádkářů na Křížkovského ulici. Ten patřil ještě do konce loňského roku státu a blanenští zahrádkáři ho měli v bezplatné výpůjčce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Stát se prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových rozhodl odprodat tuto budovu s tím, že zahrádkáři měli nárok na předkupní právo. Blanenská organizace by však na odkoupení své základny neměla dostatek finančních prostředků, a proto se místní zahrádkáři obrátili s prosbou o pomoc na vedení města Blanska, které jim v této žádosti vyšlo vstříc, a zabránilo tak možnosti poslat zmíněnou budovu do dražby.

„Jsem velmi rád, že Zastupitelstvo města Blanska posvětilo naše rozhodnutí podat pomocnou ruku místní organizaci Českého zahrádkářského svazu a poskytnout jim bezúročnou půjčku ve výši 1,5 mil. korun s tím, že podle znaleckého posudku má celý objekt hodnotu necelých 2 mil. korun. Zahrádkáři budou městu splácet měsíčně asi 70 tisíc korun po dobu zhruba 20 let. Pokud by blanenská organizace nemohla z nějakého důvodu tuto půjčku splácet, objekt připadne do vlastnictví města,“ uvedl starosta Ivo Polák.

„Zahrádkářská činnost je v Blansku poměrně rozšířená, objekt na Křížkovského ulici hojně využívají nejen členové místní organizace, ale i řada občanů, kteří sem docházejí např. za moštováním ovoce, účastní se besed, přednášek a tematických výstav. To, že se budova vrátí zpět do vlastnictví místní organizace, vnímám pozitivně vzhledem k tomu, že si ji v 80. letech Blanenští vybudovali svépomocí a pak o ni v letech devadesátých následně přišli,“ řekl na závěr Polák.

Jana Franchi