Filmový svátek přilákal do Blanska mladé talenty

7. července 2015, kultura, přečteno: 2301×

Blansko má s amatérským filmem bohaté zkušenosti. Tradičně se zde odehrávala zemská kola celostátní soutěže neprofesionální filmové tvorby, letos se naše město poprvé ujalo pořadatelství finále tohoto festivalu ve školní kategorii. Ve dnech 25.-26.června se tak prostory Kina Blansko a KSMB zaplnily mladými talentovanými filmaři z celé České republiky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Město Blansko není ve světě filmové tvorby žádný nováčkem, a proto projevilo zájem o pořadatelství letošního finále. Hned v úvodu festivalu vyzdvihla Pavlína Čermáková z NIPOSu Praha vynikající atmosféru a Blansko dokonce označila za „filmařskou líheň“. Blanenským pak popřála, aby se jejich město stalo Mekkou pro filmovou tvorbu, stejně jako Jiráskův Hronov pro činoherní divadlo.

V rámci předcházejících zemských kol pro Čechy a pro Moravu v každém kole soutěží zhruba stovka filmů. Do letošního finále postoupilo celkem 40 snímků od 35 autorů a 5 kolektivů.

Soutěžní snímky ve finálovém klání hodnotila letos naposledy tříčlenná porota v čele s předsedkyní Lenkou Polákovou, producentkou ČT Ostrava, dalšími dvěma členy pak byli Miroslav Tuščák z NIPOSu Praha a Milan Šebesta ze zlínské filmové školy.

Jaké změny se chystají od příštího roku, již nyní prozradil Miroslav Tuščák: „V roce 2016 bude mít festivalová porota ještě o dva členy více, bude tedy pětičlenná, jak je tomu v kategorii dospělých. Hodnotit se bude přímo na místě, stejně tak pro rozbory jednotlivých snímků bude prostor bezprostředně po projekci. Hlasování v přímém přenosu je totiž atraktivní záležitost pro diváky, a o to nám také jde: přilákat co největší publikum.“

Zlaté slunce
Odborná porota během diskuse s účastníky festivalu (zleva): Milan Šebesta, Lenka Poláková a Miroslav Tuščák. Foto: J. Franchi

A jaký je rozdíl mezi amatérskými filmy, jejichž autory jsou dospělí a těmi, které spadají do školní kategorie? Předsedkyně poroty ho charakterizovala takto: „Děti jsou spontánní, hravější, nezkažené. Samozřejmě nemohou dosahovat úrovně dospělých, ale z jejich snímků je mnohdy patrná větší energie, více zájmu či nadšení. Pro mě osobně je velmi zajímavé se setkávat právě s dětmi, které točí filmy, protože je to prostě baví. Samozřejmě se jejich koníček může jednou stát i jejich profesí, ale to není vždy pravidlem.“

Workschopy Zlaté slunce
Autoři soutěžních snímků se setkali s členy poroty a vyslechli si jejich připomínky, rady či náměty k další práci. Diskuse s malými talenty se účastnil i host festivalu, animátor Jaroslav Nykl z Prahy (uprostřed). Foto: J. Franchi

Soutěžící do 19 let mohou soutěžit v kategorii reportáž, dokument, animovaný film, hraný film, experiment a videoklip. Dle slov programového ředitele Jaroslava Cinkla jsou jednotlivé kategorie vcelku rovnoměrně zastoupeny, nejmenší děti se však vyhýbají dokumentům a dávají spíš přednost hraným filmům.

„Témat je hodně. Děti často reflektují problémy doby, vnímají svět dospělých svýma očima a nebojí se vyjádřit svůj názor. Nechybí jim bezprostřednost, a to je podle mě to kouzlo, které dětské filmy mají,“ věří Cinkl, který je současně vedoucím filmového kroužku při ZŠ Erbenově v Blansku. Mladí filmaři z blanenské Erbenky soutěžili v zemském kole se třemi filmy, do finále pak postoupily dva.

Autorem jednoho z nich, snímku Moje sestra J. S., který nakonec získal první místo v kategorii dokument do 15 let, je Richard Skoták, jemuž porotci festivalu předpovídají skvělou budoucnost ve světě filmu. „Film vznikal asi tři měsíce, se stříháním, které trvalo asi týden, mi hodně pomohl pan učitel Cinkl. Mám obrovskou radost, je to pro mě velký den,“ ohodnotil svoje prvenství Richard, který již nyní spřádá plány na natáčení pokračování dokumentu, ve kterém hodlá zachytit růst jeho malé sestry a ukázat tak, co nového se naučila. 

Workschopy Zlaté slunce
Páteční dopoledne bylo věnováno workshopům, které proběhly pod vedením zkušených lektorů. Foto: J. Franchi

Filmový festival prochází určitým vývojem, již nyní je však jasné, že pořadatelství v Blansku je zárukou kvality. Blansko má proto poměrně velké ambice na to stát se společně s UNICOU pořadatelem mezinárodní soutěže v roce 2018, což potvrdil i starosta města Ivo Polák:„ Nyní je vše ve stadiu vyjednávání, předchozí zemská a letošní finálové kolo dokázaly, že Blansko by se tohoto úkolu dokázalo zhostit se ctí. Věřím tedy, že se zde za tři roky potkáme v rámci mezinárodního klání a že na něm uvidíme také řadu pěkných snímků právě ze Zlatého slunce,“ uvedl na závěr Polák.

O festivalu Zlaté slunce jsme psali v jednom z předchozích článků, vítězové jednotlivých kategorií jsou pak uvedeni v rámci fotoreportáže z festivalu.

Jana Franchi