Světový festival amatérských filmů UNICA zamíří v roce 2018 do Blanska

20. září 2015, kultura, přečteno: 2701×

Nejlepší amatérští filmaři se od roku 1937 setkávají na soutěžích po celém světě. Každý rok v jiné zemi. Do České republiky se soutěž vrátí po 24 letech. Naposledy se zde konala v roce 1994 v Hradci Králové.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

UNICA je světová organizace amatérských filmových a video tvůrců pracující pod UNESCO. Jejími členy je 34 zemí z celého světa včetně České republiky, která jako jeden ze sedmi států stála u jejího zrodu. Tato organizace pořádá jednou za rok (zpravidla v srpnu) festival amatérských filmů a videoprogramů vždy na jiném místě světa.

Cíli organizace jsou propagace tvorby snímků jakožto prostředku pro mezinárodní spolupráci, podpora mezinárodní spolupráce na poli kultury, reprezentace členů v UNESCO a dosažení uznání nezávislosti a svobody projevu pro členy organizace.

Soutěž přináší desítky filmů, vybraných příslušnými národními federacemi, vždy ve stanovených časových limitech. To, co jednotlivé státy vyberou, zůstává v projekci, a pořadatelé do jejich výběru nijak nezasahují.

O cenách rozhodují mezinárodní poroty, na jejichž členství se dohodne předsednictvo organizace v průběhu příprav po dohodě s pořadateli. Z užšího výběru hlasuje porota za účasti všech účastníků akce veřejně a jednotlivě o udělení nejprve bronzových, později stříbrných a také zlatých medailí. Také diskuze je veřejná.

Naše republika se ujala pořadatelství za dobu konání festivalu od roku 1937 celkem třikrát. V roce 1948, 1966 a v roce 1994. V roce 2018 se bude konat v České republice v Blansku počtvrté.

Pořadatelství bylo našemu městu přiděleno na letošním festivalu v Petrohradu v Rusku. Uspořádání se ujme Kulturní středisko města Blanska. Očekává se příjezd asi 200 delegátů – autorů, členů poroty, výboru UNICA a dalších hostů ze zemí celého světa.

Ve hře bylo ještě Holandsko, ale ve prospěch Blanska rozhodla kvalitní prezentace a to, že někteří členové výboru Blansko na pozvání kulturního střediska navštívili, aby se na vlastní oči přesvědčili o kvalitě zdejšího zázemí. Zásluhu si připsalo také úspěšné pořádání regionálních a celostátního kola školní filmové soutěže Zlaté slunce.

Záštitu nad filmovým festivalem UNICA 2018 již převzalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Příští rok se festival koná v Rumunsku a v roce 2017 v Německu. Na festival do Německa se vydá několikačlenná delegace složená ze zástupců vedení města Blanska, NIPOS-ARTAMA Praha, českého výboru UNICA a pořadatele. Ta převezme „štafetu“ světového pořadatelství. V témže roce navštíví Blansko členové světového výboru UNICA, aby se přesvědčili o připravenosti Blanska na pořádání festivalu v následujícím roce 2018.

Blansko nabízí pro festival kvalitní zázemí Kina Blansko a Dělnického domu, budov, které jsou umístěny hned vedle sebe, což je pro jejich využití pro podobně zaměřené akce ideální. Kromě toho jistě zbude návštěvníkům čas na návštěvu místních i regionálních památek a samozřejmě také Moravského krasu.

red