Půlmaraton Moravským krasem letos slaví 20 let

13. října 2015, sport, přečteno: 2584×

Půlmaraton se kvůli všem pracím ve městě málem nekonal, nakonec ale může letos oslavit kulatou dvacítku. Jeho účastníci si odnesou pamětní medaili.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

V tradičním termínu o poslední sobotě v srpnu nebylo možné závody uspořádat, a to kvůli rekonstrukci průtahu Blanskem. Nakonec se našlo řešení v přesunu Půlmaratonu Moravským krasem z konce srpna na termín 24. října. Jedná se o mimořádný termín, další ročníky se budou konat opět poslední sobotu v srpnu.

Ačkoliv rekonstrukce ulice Svitavské pokračuje, konání závodů to nezabrání. Byla to jedna z podmínek při prodlužování termínu jejího dokončení. Hotel Dukla, který v minulých letech poskytoval zázemí závodníkům, zase nahradí budova městského úřadu na náměstí Republiky a Dělnický dům.

Půlmaraton Moravským krasem není jen samotný běh na 21 km, ale je to dnes již celodenní akce se zábavou pro jednotlivce i celé rodiny. Do programu závodů byly vedle Lidového běhu na 800 m zařazeny také kratší dětské běhy. „Chceme, aby lidé sportovali, aby i děti sportovaly. S tím, jde ruku v ruce atletická a gymnastická příprava v mateřských školách,“ upozorňuje místostarosta města Blanska Jiří Crha.

Podpořit účast veřejnosti by mohlo i odstranění bariéry ve formě registrace a platby startovného na Lidový běh. Kdo se postaví na start, ten může běžet. „Tímto bych chtěl vyzvat všechny občany, aby se dostavili na start Lidového běhu, který je ve 12:25 hodin, v co největším počtu. Sám se ho zúčastním a poběžím i 2,4km trať,“ vyzývá k účasti garant akce a místostarosta Jiří Crha.

start běhu

Účast na závodech se očekává podobně bohatá jako loni. Deset dní před startem je registrováno 1 450 závodníků, z toho na půlmaraton 1 292.

Stanislav Mrázek