Soutěž Bejvávalo aneb Za blanenských dávných časů – 8. kolo

26. října 2015, historie, přečteno: 2999×

V letošním i roce příštím slaví Blansko hned několik výročí, která se vážou k historii našeho města. Abyste se s historickým Blanskem seznámili ještě lépe, připravili jsme pro vás poznávací soutěž. Máme zde předposlední kolo soutěže v poznávání Blanska ze starých fotografií.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ve spolupráci s Galerií a antikvariátem Jonáš Blansko jsme pro vás připravili poznávací soutěž. Vaším úkolem je odpovědět na otázky, které se vztahují ke zveřejněnému snímku. Soutěžní snímek uveřejníme vždy jednou za měsíc až do konce roku 2015. 

Ze správných odpovědí vždy vylosujeme výherce, který obdrží věcnou cenu věnovanou městem Blansko nebo Galerií a antikvariátem Jonáš.

V 7. kole soutěže jsme se ptali na to, jak se jmenovalo sídliště, které dnes stojí na ulicích Chelčického, 9. května a Údolní, a ve kterém období vzniklo.

Zdá se, že tato otázka vás celkem potrápila, protože na ni odpověděl zatím nejmenší počet lidí. Zde jsou správné odpovědi. Sídliště se jmenovalo U Kamenného kříže a vzniklo v letech 1950–1955.

Správně odpovědělo osm z devíti soutěžících. Výhercem tohoto kola se stal pan Sedlák z Horní Lhoty. Cena v podobě tašky s publikacemi a dalšími předměty věnovanými Galerií a antikvariátem Jonáš, Blanenskou informační kanceláří Blanka a redakcí Zpravodaje města Blanska je pro něho připravena v informační kanceláři.

Napsali jste nám:

Výstavba sídliště „U Kamenného kříže“ byla zahájena v roce 1950, i když plán byl dokončen v roce 1951. Pod vedením architektů Kompošt, Fuchs a Mrkos z Brna. Výstavba prvních objektů se 72 byty a 24 svobodárnami byla zahájena na ulici Chelčického. (J. Podrabský)

Na obrázku je sídliště U Kamenného kříže. Toto zjištění bylo pro mne novinkou, protože my jsme vždycky říkali jenom „bytovky“. (L.  Tomášková)

Sídliště mělo u občanů přezdívku „Korea“. (M. Sýkora)

Soutěžní otázka 8. kola:

Na snímku je stará blanenská kašna za bytovým domem v Blansku na ulici Komenského.

soutěžní snímek

Kde původně tato kašna stála?

Odpovědi se svým jménem a poštovní adresou zasílejte buď na e-mail: zpravodaj@blansko.cz, nebo na adresu redakce: Zpravodaj města Blanska, Hybešova 1, 678 01 Blansko nejpozději do 9. listopadu 2015.

Jméno výherce zveřejníme v dalším kole soutěže.