ČAD Blansko pokračuje v obnově vozového parku

18. ledna 2016, zprávy z MěÚ, přečteno: 5171×

V prosinci loňského roku ČAD Blansko a. s. zakoupilo a uvedlo do provozu pátý nízkopodlažní autobus IVECO URBANWAY, který splňuje i ty nejnáročnější podmínky provozu dopravy v městském prostředí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Město Blansko podepsalo v dubnu 2012 s ČAD Blansko a. s. smlouvu o zajištění provozu městské dopravy, ve které se tato společnost zavázala k postupné kompletní obnově vozového parku.

V současné době jezdí na blanenských linkách MHD pět nízkopodlažních CITY BUSů, díky kterým se kvalitněji cestuje především handicapovaným cestujícím, maminkám s kočárky nebo hůře se pohybujícím seniorům.

Interiér nového autobusu ČAD
Interiér nového nízkopodlažního CITY BUSU. Foto: archiv ČAD Blansko

„Domnívám se, že nastolený trend zvyšování kvality úrovně cestování na linkách MHD Blansko je správný, protože navýšení kompenzace pro dopravce ze strany města současně zajišťuje finanční prostředky na následnou obnovu vozového parku,“ věří Jiří Crha, místostarosta Blanska.

Nový autobus ČAD Blansko
Autobus byl představen zástupcům médií a cestující veřejnosti za účasti ředitele společnosti Jiřího Šebely a místostarosty Jiřího Crhy. Foto: archiv ČAD Blansko

Hodnota jednoho autobusu se totiž pohybuje kolem 4 mil. korun a pořízení takového vozidla znamená navýšení příspěvku na městskou dopravu z rozpočtu města meziročně zhruba o tři až pět procent. Řádově se tak jedná o statisíce korun.

„Výsledkem naší kvalitní spolupráce je například sezonní linka KRASOBUSu, která spojuje centrum města s Moravským krasem nebo celoplošný reklamní polep na jednom z autobusů, který upozorňuje na akce pořádané Kulturním střediskem města Blanska. Upoutávky na městské akce rovněž běží i na LCD monitorech uvnitř vozidel,“ upřesnil Crha.

Dle jeho slov vlastník ČAD Blansko, a. s. počítá do dvou let s celkovou rekonstrukcí nádraží. Podpora tohoto záměru  ze strany města je zanesena v nedávno aktualizovaném Strategickém plánu rozvoje města Blanska na léta 2013—2023.

Jana Franchi