Dámy a pánové, zadejte se! Jarní ples je tady

16. února 2016, kultura, přečteno: 2568×

U příležitosti 40. výročí svého působení připravili manželé Míšenští ve spolupráci s Kulturním střediskem města Blanska Jarní ples, který se uskuteční 12. března v Dělnickém domě v Blansku. O tom, proč by příznivci tance, noblesy a kultivované zábavy neměli zmeškat právě tento společenský večer, si povídám s Jiřím Míšenským.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pane inženýre, pokud mám správné informace, ples tohoto druhu není Vaším prvním počinem...

To skutečně není. Podobný ples jsme zorganizovali nejdříve u příležitosti 25. výročí našeho působení, druhý o pět let později – u příležitosti výročí třicátého.

Při tak bohaté nabídce plesů ve městě, má Jarní ples vůbec šanci něčím překvapit?

Náš ples se odlišuje od ostatních tím, že jde striktně o ples taneční. Jistě mi dáte za pravdu, že takových je v dnešní době poskrovnu. Lidé, kteří absolvovali taneční kurzy, si často stěžují, že příležitostí, kde by si mohli vyzkoušet v praxi to, co se v kurzu naučili, je minimálně. V dnešní době jde spíše o taneční zábavy než o plesy v pravém slova smyslu. Chápu, že lidé se chtějí bavit, ale přesto jsem přesvědčený, že více společenského tance by nikomu neuškodilo. Spíše naopak...

Na Vašem plesu ale nebudou tančit jen hosté. Své taneční umění předvedou ti nejlepší z nejlepších...

Návštěvníci se mohou těšit na ukázky tance od juniorů až po špičkové páry, které slaví úspěchy na republikových soutěžích. Kromě kolektivního předtančení a stepu vystoupí celkem ve čtyřech blocích naši kolegové z branže. Jsou jimi například manželé Černí z Havlíčkova Brodu. Paní Černá je mojí žákyní ještě z doby, kdy jsem taneční klub v tomto městě, tehdy ještě jako voják, zakládal. Z Olomouce za námi přijedou manželé Šrámkovi, 9násobní mistři republiky v kolektivních předtančeních, chybět nemůže ani paní Vlasta Burianová, která nás ještě za svobodna trénovala v brněnském Starletu nebo Ivan Bartůněk, odborník přes country tance.

Vzhledem k tomu, že se do Blanska sjedou tak výborní tanečníci, naskýtá se otázka, zda by se od nich hosté plesu nemohli něčemu přiučit?

To jste uhodila hřebíček na hlavičku! Je to přesně tak, nepůjde čistě o pasivní zhlédnutí vystoupení, která si pro nás připravili. Každý z nich navíc naučí návštěvníky plesu něco nového. Oni se věnují jiným stylům než my během našich tanečních kurzů, věřím, že půjde o příjemné oživení večera.

Taneční studio M
Taneční studio M manželé Míšenští založili na podzim roku 1975 v Závodního klubu Metry Blansko. Foto: archiv J. Míšenského

Ke každému plesu bezesporu patří i půlnoční překvapení. Bude tomu tak i v případě Jarního plesu?

Já pevně věřím, že se ho podaří zrealizovat. Dáváme dohromady bývalé členy našeho Tanečního studia M, které fungovalo až do roku 1990, kdy byl Závodní klub Metry Blansko zrušen. Studiem prošlo na 800 tanečníků, se kterými jsme kromě účasti na soutěžích dělali hlavně předtančení. Podle mé statistiky jsme jich nastudovali celkem 99. To letošní by mělo být tím stým...

Kdo bude na Jarním plese hrát?

Bude to naše osvědčená kapela Classic ve složení Hana Korčáková a Petr Staněk. Hrají nám na všech prodloužených a plesech v rámci kurzů pro středoškoláky i pro dospělé. Mají v repertoáru přesně to, co potřebujeme, navíc v těch správných tempech. Součástí plesu bude i diskotéka Pavla Borka, se kterým nás pojí čtvrt století spolupráce, posledních deset let k nám patří i Zdeněk Vacek, nebude proto chybět ani on.

Kde mohou zájemci o tuto mimořádnou taneční událost ve městě získat vstupenky?

Vstupenky jsou k dispozici v předprodeji v Blanenské informační kanceláři Blanka na Rožmitálově ulici. Podle mých aktuálních informací je sál již vyprodán, stále jsou však k dispozici místa na balkoně a v přísálí. Všichni příznivci tance jsou srdečně zváni!

Za rozhovor poděkovala Jana Franchi