Předškoláky gymnastika baví

31. března 2016, sport, přečteno: 4271×

V rámci projektu občanského sdružení Sportuj s námi, do kterého se zapojila většina blanenských mateřinek, mohou děti projít základní gymnastickou průpravou. Ta nahradila původní pohybový program zaměřený na atletiku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Gymnastickou sadu si město Blansko doposud půjčuje od boskovického občanského sdružení Sportuj s námi. Ještě v průběhu tohoto roku však hodlá vedení města zakoupit vlastní vybavení v ceně zhruba 80 tisíc korun.

„Vzhledem k velmi kladné odezvě ze strany rodičů a učitelek mateřských škol považujeme za správné umožnit dětem využívat toto vybavení častěji. Nyní děti cvičí jednou měsíčně s tím, že se střídá umístění sady v tělocvičně na ASK v Mlýnské ulici a ve sportovní hale na ul. Údolní,“ vysvětluje Jiří Crha, první místostarosta.

„Pokud bude město jeho vlastníkem, děti by mohly chodit cvičit jednou týdně. To už je pak na domluvě s vedením jednotlivých mateřských škol,“ upřesnil.

Gymnastika pro školky
Rovnováhu na dětské kladině trénují děti z MŠ Údolní Blansko. Foto: J. Franchi

Větší dostupnost sportovního vybavení by ocenila i Lenka Kocourková, učitelka MŠ Údolní Blansko: „Pro děti je to rozhodně přínos, nejenže mají pohyb, ale získávají i nové podněty, jsou samostatnější, do cvičení se dokonce rády zapojují i děti, které ve školce vyžadují naši stálou pozornost.“

O tom, že jde o přirozený pohyb, který je dětem jednoznačně prospěšný, je přesvědčen i Pavel Martínek, učitel SPŠ Boskovice a vedoucí projektu Děti sportují s námi: „Školky se cvičení účastní pravidelně, kalendář je víceméně stálý a děti se na cvičení těší, to je podle mě to hlavní.“

Gymnastika pro školky
Na gymnastickém klínu děti trénují kotouly a přemety za asistence studentek Střední pedagogické školy v Boskovicích. Foto: J. Franchi

Vést děti ke sportu je obecně jednou z priorit blanenské radnice. Místostarosta Crha proto hodlá zapojit do sportovních aktivit i žáky základních škol: „Rád bych zavedl po vzoru Boskovic na našich školách dětský duatlon a triatlon. Žáci prvních a druhých tříd by se tak na základě dohody s tělocvikáři věnovali běhu a jízdě na kole, od třetí třídy by se pak přidalo ještě plavání. Po pěti letech sportování by tak děti mohly dosáhnout na titul ‚železný chlapec‘ či ‚železná dívka‘,“ dodal.

Vedení města tak v nejbližší době hodlá konzultovat tento záměr s řediteli blanenských základních škol. V závislosti na počtu přihlášených dětí by se pak rozhodlo o tom, zda by se jednalo o aktivitu v rámci tělesné výchovy či pouze mimoškolní činnost.

Jana Franchi