Slavnostní zahájení turistické sezony 2016 aneb Komu to pálí, do Černé Hory valí!

9. března 2016, cestovní ruch, přečteno: 6698×

Aktivity spojené se slavnostním zahájením turistické sezony v destinaci Moravský kras a okolí není třeba čtenářům jistě sáhodlouze představovat. Už podesáté je mají, první dubnovou neděli, ve své společné režii města Blansko, Boskovice a spolu s nimi Pivovar Černá Hora, na jehož nádvoří vždy celá akce vyvrcholí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

zahájení turistické sezony – plakát

Téma se každý rok mění, ale pokaždé se odehrává ve znamení pohodové jarní nálady, dobrého jídla a pití, country muziky a taky pořádné porce recese. A tak ani letošní ročník, který proběhne v neděli 3. dubna 2016, tuto tradici nepřeruší.

Zima nás letos moc potrápit nestihla a už se nám blíží mílovými kroky jaro a s ním i nová turistická sezona. Kam jinam se vydat na svůj první jarní výlet než do kraje ponorných řek a bílých skal, zajímavých památek, ale také skvělého černohorského piva – do Moravského krasu.

Zahájení budou předcházet turistické pochody se startem v Blansku a v Boskovicích, které zavedou kroky a kola účastníků do Černé Hory, aby se zde mohli na nádvoří pivovaru zúčastnit kulturního programu a ve 14:30 hodin slavnostního zahájení nové turistické sezony a symbolického zakrojení do prvního letošního turistického salámu.

Je už nepsaným pravidlem, že součástí této akce je vždy pokus o nový český rekord v netradiční disciplíně. Ani letošek nebude výjimkou. Moravský kras a okolí, to je region turistice zaslíbený a pohostinný. Právě tuto pohostinnost chtějí organizátoři letos zdůraznit a proto hodlají vytvořit za dohledu komisaře z agentury Dobrý den z Pelhřimova rekord právě v počtu lidí na jednom místě, kteří takříkajíc „mají dobrou mysl“.

Rekordní pokus byl takto zvolen proto, že na Blanensku a Boskovicku je hodně lidí, kterým to „pálí“, a kteří si navíc své dobré nápady nenechávají jen pro sebe. Jim chceme tímto rekordním pokusem vzdát svůj hold. (A ovšem také legendárnímu Kašparu Krásovi, jemuž to, jak známo, pálilo opravdu po čertech dobře!)

Ostatně, máme zato, že být „dobré mysli“ je v každé době a zvlášť té dnešní zapotřebí. Proto účast na letošním rekordním pokusu nebude upřena ani těm, co si na tůru s sebou vezmou prostě jen kytičku dobromysli a nebo pytlíček koření zvaného oregano, neboť dobromysl a oregano je jedno a to samé. Jen na okraj dodejme, že sázení záhonů dobromysli na různých akcích bude letos v Moravském krasu jedním ze symbolů vzájemné spolupráce v cestovním ruchu.

V bráně pivovaru, kam dorazí turistické pochody, budou 3. dubna 2016 od 12:00 do 14:00 hodin opět umístěna dvě sčítací místa, kterými budou účastníci akce procházet. Započítán bude každý, kdo prokáže že má „dobrou mysl“, tj. bude mít u sebe předmět, kterým to doloží: vysvědčení se samými jedničkami (je jedno jak staré), doklad z Mensy o výši IQ 120 a výš, doklad, že je držitelem patentu či vynálezu a nebo alespoň, kytičkou dobromysli či pytlíčkem koření oregana.

Pro ty, kteří často vyráží na výšlap se svým čtyřnohým miláčkem, je započitatelné, když bude mít kytku nebo pytlík oregana i jejich pejsek. Každý započtený účastník bude označen na ruce razítkem, aby nemohl být započítán vícekrát.

Po 14. hodině proběhne oficiální zahájení letošní turistické sezony v Moravském krasu a okolí a následně vyhlásíme také výsledky rekordního pokusu. Účastníky, kteří budou mít nejoriginálnější doklady o své „dobré mysli“ na závěr akce opět odměníme.

Kromě tradičně dobré pohody a zábavy čeká během nedělního odpoledne na účastníky i seznámení s novinkami, které v oblasti cestovního ruchu připravila pro letošní sezonu města Blansko, Boskovice a Pivovar Černá Hora.

Mgr. Jiří Kučera

Program na nádvoří pivovaru

12:00–14:00 h – Sčítání osob pro vytvoření rekordu „Nejvíce lidí na jednom místě, kteří mají dobrou mysl“.

  • v průběhu celého odpoledne bude účastníkům hrát kapela Prak
  • doprovodný program – prezentace novinek v oblasti cestovního ruchu na Blanensku a  Boskovicku a novinek z produkce Pivovaru Černá Hora

14:30 h Slavnostní zahájení turistické sezony 2016

15:00 h Vyhlášení výsledků rekordního pokusu a ocenění nejoriginálnějších dokladů „dobré mysli“ účastníků, následuje tradiční losování účastnických kuponů o ceny věnované organizátory

16:00 h Rozvoz účastníků autobusy na vlakové nádraží Rájec-Jestřebí

Účastníky akce čeká posezení v příjemném prostředí, pohoštění, prezentace turistických zajímavostí regionu a losování o zajímavé ceny.

Trasy turistických pochodů:

Trasa na mapě

Kontroly

9 km

Start: 8:30–9:30 h, Zámek Blansko.

Trasa: Doubravice n. Svit – Obora – Bořitov – Černá Hora (3 hod.)

Popis trasy: Doubravice n. Svit. (4. kontrola) – po červené značce do Obory (45 min.) – na rozcestí Pod Malým Chlumem (20 min., 5. kontrola) – po zelené značce do Bořitova (60 min.) – a do Černé Hory (30 min.)

Odjezdy autobusu v 8:45, 9:15 a 9:45 hod.

14 km

Start: 8:00–9:00 h, Zámek Blansko.

Trasa: Kuničky – Doubravice n. Svit – Obora – Bořitov – Černá Hora (4 hod.)

Popis trasy: Kuničky (3. kontrola) – po červené značce do Doubravice n. Svit. (70 min., 4. kontrola) – do Obory (45 min.) – na rozcestí Pod Malým Chlumem (20 min., 5. kontrola) – po zelené značce do Bořitova (60 min.) – a do Černé Hory (30 min.)

Odjezdy autobusu v 8:15, 8:45 a 9:15 hod.

20 km

Start: 7:30–8:30 h, Zámek Blansko.

Trasa: Ráječko – Kuničky – Doubravice n. Svit – Obora – Bořitov – Černá Hora (5 hod.)

Popis trasy: Ráječko (1. kontrola) – po červené značce na rozcestí Pod Karolínem (45 min., 2. kontrola) – na Oboru-hájovnu (30 min.) – Kuničky (30 min., 3. kontrola) – do Doubravice n. Svit. (70 min., 4. kontrola) – do Obory (45 min.) – na rozcestí Pod Malým Chlumem (20 min., 5. kontrola) – po zelené značce do Bořitova (60 min.) – a do Černé Hory (30 min.)

Odjezdy autobusu v 7:45, 8:15 a 8:45 hod.