Moderní muzeum pro všechny. Taková je vize Muzea Blanenska

13. dubna 2016, kultura, přečteno: 2542×

Priority a strategické cíle, jak by mělo Muzeum Blanenska do budoucna vypadat, představila jeho ředitelka Pavlína Komínková.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Moderní muzeum

Nové logo, nový web: Muzeum Blanenska představuje zbrusu novou grafickou identitu. Kromě informací o aktuálním dění nabídnou stránky www.muzeum-blanensko.cz také systém on-line rezervací. Prohlídku nebo účast na vzdělávacích programech si tak zájemci mohou objednat předem, v květnu si pak nově zakoupí vstupenky v elektronické podobě. V současné době jsou lidé přesměrováni na původní stránky muzea, ty nové jsou totiž dosud ve výstavbě a funkční by měly být do konce dubna.

Odborná činnost muzea

Účelem muzea je zpřístupnit historii regionu veřejnosti prostřednictvím vlastních expozic a odborných přednášek. Stálých expozic je v muzeu aktuálně devět, nejstarší expozice na téma nejstarších hutí byla začátkem dubna uzavřena, projde totiž zásadní rekonstrukcí. Nová expozice archeologie pak spatří světlo světa během příštího roku. „Cesta do pravěku“ nás tak zavede na putování po stopách historie zpracování železa na Blanensku. Přednášková činnost muzea bude nově rozšířena o přednášky o významných osobnostech blanenských dějin, v rámci publikační činnosti v muzeu hodlají pokračovat s vydáváním sborníku, v plánu je však práce i na dalších publikacích.

Pohádky z Radosti v Muzeu Blansko

V rámci aktuální výstavy Pohádky z Radosti můžete v muzeu vidět na sedmdesát loutek z devíti pohádkových inscenací z repertoáru divadla. Výstava, kterou doplní tři divadelní představení, potrvá do 22. června. Foto: archiv Muzea Blanenska

Muzeum pro všechny

Důraz klade vedení muzea především na interaktivitu. Postupně bude proto pokračovat v realizaci dalších interaktivních místností, návštěvníci se tak mohou těšit například na archeologické pískoviště, řadu dotykových prvků, prvky multimediální, repliky zajímavých předmětů aj. Zaměřit se zde chtějí především na rodiny s dětmi, které by podle slov ředitelky muzea lépe zvládaly prohlídku zámku prostřednictvím plnění zábavných úkolů. Ty se osvědčily už v rámci vzdělávacích programů, které Muzeum Blanenska nabízí školám i školkám v několika variantách podle věkových skupin. O aktivity spojené s osobnostmi regionu a tvořivými dílnami je poměrně velký zájem. Vedení muzea se proto rozhodlo nově zavést animační programy k výstavám na zámku.

red