Nové metodiky pro rozdělování dotací mají svoje slabiny. Město pracuje na nápravě

1. dubna 2016, zprávy z MěÚ, přečteno: 1930×

Dotace v oblasti sportu, kultury a zájmové činnosti byly letos poprvé rozdělovány podle nového modelu, který Zastupitelstvo města Blanska schválilo na svém zasedání v září loňského roku. Praxe ukázala, že zejména v oblasti sportu jsou nezbytné úpravy, některé sportovní kluby v Blansku totiž bojují o přežití.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Letošní rok byl rokem pilotním. Vedení města již v úvodu naznačilo, že až praxe ukáže, do jaké míry jsou nové metodiky nastaveny správně. Hlavním cílem blanenské radnice bylo jednak spravedlivé rozdělování finančních prostředků podle pevně daných kritérií, nikoli na základě rozhodnutí jednotlivých komisí rady města, v případě kulturních akcí pak záměr dát příležitost novým subjektům na poli kultury a zájmové činnosti. 

V tomto případě se předpoklady města naplnily na sto procent. Celkem se sešlo asi sto dvacet žádostí, z nichž zhruba deset bylo z řad nováčků, kteří dosud z městských peněz nečerpali. V oblasti sportu se ale objevily potíže. Zhruba sedmdesát pět procent subjektů je na tom letos podobně jako loni, nebo ještě lépe, zbývajících pětadvacet procent hůře, v některých případech dokonce bojují o svou existenci.

Rada města proto zareagovala na tento stav jmenováním pracovní skupiny, jejímž úkolem je upravit novou metodiku tak, aby k podobné situaci nemohlo dojít i v dalších letech. 

Největší problémy, zejména v důsledku vysokých nájmů sportovišť, mají především blanenští kuželkáři nebo plavci. Jedním z faktorů, na který byl při přehodnocení žádostí brán zřetel, bylo především zapojení dětí. Vysoká členská základna z řad mládeže tak zajistila téměř jeden a půl milionu korun Olympii Blansko.

Nyní město jedná se Službami Blansko, které městská sportoviště provozují, o způsobu konkrétní pomoci Kuželkářskému klubu Blansko a Plaveckému oddílu ASK Blansko.

„V žádném případě nepřipustíme, aby tento stav jakýmkoli způsobem ohrozil činnost nejvíce ohrožených sportovních subjektů. Mají ve městě svou tradici, dosahují vynikajících výsledků a reprezentují tak Blansko. Do budoucna se chceme zaměřit především na to, aby sportovní kluby ve městě měly vhodné podmínky pro svou činnost. Osobně proto preferuji stav, kdy by město sportoviště převzalo a staralo se o jejich údržbu. Kluby by si tak zajišťovaly finanční prostředky především na svoje aktivity,“ uvedl místostarosta Jiří Crha.

Letos se přímo mezi oddíly rozdělilo zhruba šest a půl milionu korun. Minimálně polovinu ze získané dotace však kluby musejí použít v prvé řadě na zaplacení pronájmu městských sportovišť. Na kulturu a zájmovou činnost letos město uvolnilo ze svého rozpočtu přes milion šest set tisíc korun.

Jana Franchi