Pozvánka pro všechny pejskaře

23. dubna 2016, sport, přečteno: 2387×

Dne 30. dubna 2016 proběhnou v areálu kynologického cvičiště v Blansku na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka neoficiální závody v agility.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Co se skrývá za tajemným slovem AGILITY?
V překladu to znamená hbitý, obratný, pohyblivý, což je v podstatě každý pejsek. Agility jako kynologická disciplína vzniklo ke konci 70. let v Anglii. Jde o obdobu parkurového skákání koní. Při agility pes na povely psovoda překonává v předem určeném pořadí různé překážky rozmístěné na vyhrazené ploše.

Většina překážek se překonává skokem, ale je tu i „tunel“, kterým pes musí proběhnout, „slalom“, kterým pes prokličkuje, dále „kruh“, kterým má pes proskočit, a také tzv. přebíhací zónové překážky jako „kladina a šikmá stěna“.

Psy tento sport velice baví a ti nejrychlejší dokážou překonat dvacet překážek za méně jak 30 sekund. Při agility vždy běží psovod zároveň se psem, ale nesmí se ho přitom nijak dotýkat, ani mu bránit v pohybu. Na jednotlivé překážky tedy naviguje psa pouze svým hlasem a posunky. Agility tudíž vyžaduje od psa naprostou poslušnost a ovladatelnost.

Agility

Sobotní závody agility jsou ale neoficiální, a tudíž jsou určeny úplně každému, kdo se se svým pejskem věnuje agility. Psi budou rozděleni na Začátečníky (teprve trénují a sbírají zkušenosti) a Profíky (zkušení skokani, kteří již absolvovali několik závodů). Pro všechny účastníky jsou přichystány krásné věcné ceny a pro vítěze Jumpingu navíc peněžní výhra.

Tak pokud máte doma pejska, který zvládá parkur agility, a nechybí vám ani chuť si zasoutěžit, přihlaste se.

Podrobné propozice a přihlášky na tyto závody naleznete na: www.agility-blansko.net

Vstup pro diváky je zdarma, KEBAB Blansko zajistí v areálu celodenní občerstvení.

Těšíme se na vás.

Hana Rajtšlégrová
Za Klub Agility – Blansko