Festival Zlaté slunce zná své vítěze. Dnes jsou na programu workshopy

10. června 2016, kultura, přečteno: 2834×

Celostátní soutěž neprofesionální filmové tvorby Zlaté slunce odstartovala včera. Amatérští filmoví tvůrci do devatenácti let letos přijeli do Blanska na třináctý ročník soutěže s řadou zajímavých snímků. Ty nejlepší z nich ocenila odborná porota formou přímého hlasování. Dnes jsou pro mladé filmové talenty připraveny tematické filmové workshopy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Předání cen autorům vítězných filmů proběhlo včera v rámci slavnostního festivalového večera. Kromě starosty města Blanska Ivo Poláka a Lenky Polákové, předsedkyně poroty, se tohoto úkolu ujal i prezident světového výboru UNICA Dave Watterson.

Jeho účast nebyla na akci náhodná. Městu Blansku bylo totiž přiděleno na letošním festivalu v Petrohradu pořadatelství světového festivalu v roce 2018. Má tak možnost poznat Blansko a jeho okolí, v regionu se proto zdrží déle.

Organizaci akce včetně veškerého zázemí ocenil ředitel festivalu Jaroslav Tuščák: „Za třináct let jsme se dostali skutečně na vysokou úroveň, máme tak náskok, který se nám bude při organizaci světového festivalu hodit. Do Blanska se totiž sjedou stovky zástupců všech světových kinematografií neprofesionálního filmu,“ dodal.

Během večera byl promítnut snímek Já Youtuber (2016), který přibližuje několik nejznámějších českých vyznavačů tohoto nového fenoménu. Jedním z účinkujících v tomto filmu je i youtuber Martin Rota. Kromě toho, že se ujal role jednoho z moderátorů večera, dal mladým prostor k diskuzi, ti však dali přednost společnému fotografování.

V Dělnickém domě nyní probíhají tematické filmové workshopy, na blanenské radnici zasedá přípravný výbor pro pořádání světového festivalu UNICA 2018.

Kompletní výsledky v jednotlivých soutěžních kategoriích jsou k dispozici na www.filmdat.cz.

Zlaté slunce 2016

Zlaté slunce 2016

Zlaté slunce 2016

Zlaté slunce 2016

Zlaté slunce 2016

Zlaté slunce 2016

red