Pohár starosty si za přesnou střelbu odvezli blanenští strážníci

9. září 2016, ostatní, přečteno: 3427×

Ve čtvrtek 8. září se v Boskovicích uskutečnil jubilejní 10. ročník soutěže ve střelbě O pohár starosty města Blanska. Strážníkům z Blanska se střelba vydařila.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

První ročník soutěže ve střelbě se uskutečnil u příležitosti 15 let od založení Městské policie Blansko v roce 2007. Letos je to tedy 10. ročník. Poprvé se konal na střelnici v Dolní Lhotě. Už při druhém ročníku se musela přesunout na větší střelnici v Boskovicích. Změnil se i její charakter – od klasické střelby na terč se posunula spíše k praktické přípravě ke střelbě.

slavnostní nástup
Slavnostní zahájení soutěže za účasti starosty Ivo Poláka, místostarosty Jiřího Crhy a ředitele MP Blansko Martina Lepky.

slavnostní zahájení

Že je o soutěž zájem, potvrdil ředitel Městské policie v Blansku Martin Lepka: „Pravidelně se jí zúčastňují městské policie z celé České republiky. Jezdí sem také kolegové z partnerských měst – polské Legnicy a slovenského Komárna. Závodí i policisté nebo vojáci. Letos dorazilo téměř 90 střelců, kteří jsou rozděleni do 25 družstev.“

Mohlo by jich být víc, ale další zájemce musí pořadatelé odmítat, protože pro tuto střelnici je to maximum. Pro pořadatelský tým je to také počet, který se za jeden den dá zvládnout.

Střelecká příprava je součástí všeobecné přípravy strážníků. Soutěž je zaměřena prakticky na plnění úkolů, se kterými se mohou setkat při výkonu služby. Prověří jejich střelecké dovednosti i návyky, ale je také společenskou událostí, mohou navázat nové kontakty a vyměnit si s kolegy z jiných měst praktické zkušenosti a poznatky.

střelba

střelba

Jednotlivá stanoviště popsal hlavní rozhodčí Josef Šamalík: „Dvě úlohy byly dlouhé, kde závodník musí vystřelit velké množství střel a při řešení musí prokázat jistou dávku orientace v prostoru, taktické myšlení a přitom musí střílet přesně a rychle, a to i na pohybující se terč. Další dvě jsou krátké a simulují konkrétní situace, které mohou ve službě nastat, ale věříme, že nikdy nenastanou. Při první z nich má závodník spoutané ruce, musí ovládat zbraň i s tímto hendikepem. V druhé úloze musí řešit závadu na zbrani, která není zcela funkční, ale umožňuje vystřelit vždy pouze jeden náboj.“

Na stanovištích se musí závodníci pohybovat a zaujímat různé nezvyklé pozice. A to nemá každý strážník natrénováno. V soutěži mohou získat nové návyky, které pak ve službě využijí.

střelba

střelba

Hodnocení se odvíjí od naměřeného času, ke kterému se připočítávají penalizace za hůře zasažené zóny v terči, případně za úplné minutí terče nebo trefení rukojmího.

Strážníci Městské policie Blansko si zde vedou velmi dobře. Každý rok se umísťují na předních pozicích v družstvech i jednotlivcích. To potvrdil i letošní ročník – viz výsledky na konci článku.

Blanenská soutěž je jen jednou z mnoha, kterých se strážníci během roku účastní. Jezdí po střeleckých soutěžích po celé ČR, ale reprezentují Blansko i v zahraničí, a to v partnerských městech v Polsku a na Slovensku.

Výsledky jednotlivci

1. Josef Šamalík, MP Blansko RED, 378,761 bodů
2. Petr Otrusiník, MP Brno, 360,097 bodů
3. Oldřich Dunaj, MP Ostrava, 340,366 bodů

Výsledky týmy

1. MP Blansko RED, 896,9744 bodů
2. MP Brno, 891,1863 bodů
3. MP Česká Třebová, 834,1408 bodů

Kompletní výsledky ke stažení: jednotlivci, týmy.

střelba

střelba

red