Volný pohyb psů ve městě jasně vymezuje nová vyhláška

20. září 2016, zprávy z MěÚ, přečteno: 3866×

Zastupitelstvo města Blanska schválilo na svém 10. zasedání, konaném dne 13.09.2016, vyhlášku o pravidlech pohybu psů na veřejném prostranství a povinnostech jejich majitelů. Vymezuje v ní současně i prostory, kde mohou psi volně pobíhat. Tato obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti 1. října 2016.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Od tohoto data tak mohou psi volně pobíhat pouze v zámeckém parku kolem jezírka, na bývalém hřišti v Čapkově ulici, na části prostranství u ulice Na Lukách na Starém Blansku a na prostranství u továrny Metra v Pražské ulici. Doprovod musí mít však i v těchto lokalitách své čtyřnohé kamarády pod kontrolou, samozřejmostí je i povinnost po nich uklízet. Psům je mj. zakázán vstup na dětská hřiště a pískoviště, nesmějí se koupat v kašnách a vodních plochách na veřejných prostranstvích.

Přímo ve městě volný psů není povolen. Zvíře musí být na vodítku nebo v přepravním boxu, v některých, přesně vymezených případech i s náhubkem. Vodítko navíc nesmí být překážkou pro pohyb chodců, cyklistů, kočárků či invalidních vozíků.

Na volno mohou lidé psy pouštět i mimo zastavěné území města anebo ve speciálních oplocených výbězích. Jeden je na sídlišti Písečná, další se aktuálně buduje v rámci revitalizace i na sídlišti Sever.

„Najít vhodná místa k volnému pohybu psů v městské zástavbě bylo poměrně náročné. Původně jsme uvažovali i o nábřeží Svitavy nedaleko obchodního domu Billa, ale to se nakonec kvůli frekventovanému pohybu pěších a cyklistů v těchto místech zamítlo,“ uvedl místostarosta Jiří Crha.

V Blansku jsou oficiálně hlášeny asi dvě tisícovky psů. Jejich skutečný počet je však několikanásobně vyšší. Jejich majitelé je totiž mnohdy přihlašují buď v jiné obci, nebo vůbec ne. Na úklid psích exkrementů v ulicích a na veřejných prostranstvích město ročně vydá zhruba 800 tisíc korun.

Obecně závaznou vyhlášku, kterou se stanovují pravidla pro pohyb psů na veřejném prostranství a vymezují prostory pro volné pobíhání psů ve městě Blansku, najdete v plném znění na městském webu.

red