BOEMIA: Výstava o cestách vysídlených říšských Italů je aktuálně k vidění v Muzeu Blanenska

7. listopadu 2016, tiskové zprávy, přečteno: 2020×

Putovní výstava BOEMIA byla zahájena ve čtvrtek 3. listopadu. K jejímu otevření promluvili manželé Šebkovi. Ti vydali na toto téma knihu „Italští uprchlíci na jižní Moravě v letech 1915–1919“, která byla přeložena rovněž do italštiny. Na blanenský zámek se výstava dostala právě díky spolupráci manželů Šebkových s partnery v Čechách, kteří expozici zapůjčili z Chyňavy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

V roce 1915 musela část obyvatel z vesnic, které se nacházejí na severu Itálie v údolí Ledro, opustit své domovy, kvůli nebezpečné situaci ve válečné Itálii. Jejich cílem se tehdy staly Čechy a Morava. Tato historická éra je spojena nejenom s bolestí, truchlením a smrtí, ale představuje také příklad lidskosti, vytrvalosti a cílevědomosti člověka v přežití.

Putovní výstava Boemia
V rámci výstavy si návštěvníci přečtou o historických faktech i osobních výpovědích z této doby, mohou si prohlédnout dobové fotky zmiňovaných míst i osob. Výstava je doplněná projekcí úryvků z česko-italského filmu. K tématu natočila dokument i Česká televize. Foto: archiv Muzea Blanenska

„Lidé byli donuceni k odchodu do úplně cizí země a vše, čeho dosáhli, museli nechat za sebou. Rodiny se často rozdělovaly, kdy muži mířili na frontu a ženy s dětmi se pak modlily za jejich návrat. Pak se ale také navazovala nová přátelství, lidé si pomáhali a po počáteční nedůvěře si italští uprchlíci získali úctu místního obyvatelstva a vytvořila se pouta, která přetrvávají dodnes. Všechny tyto negativní i pozitivní vzpomínky představuje pro tehdejší ledrenské Italy slovo Čechy – „Boemia,“ vysvětluje Karel Šebek.

Výstava je umístěna ve třech místnostech nově připravované archeologické stálé expozice. Zhlédnout ji můžete do konce listopadu.

red