Na blanenské faře učí děti lásce k přírodě. Odměnou za jejich práci je jim sklenice medu

5. listopadu 2016, ostatní, přečteno: 1898×

Centrum sv. Martina při blanenské farnosti se zaměřuje především na problematiku volného času mládeže. Pracuje zde hned několik kroužků. Jedním z nich je i kroužek včelařský. Farní dvůr, který slouží i jako soukromý park pro děti se zvířaty a přírodními prvky na hraní, poskytuje ideální podmínky pro jeho činnost.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Členové včelařského kroužku mládeže jsou řádnými členy Českého svazu včelařů. Kromě svazu je jedním z jeho hlavních podporovatelů i otec Jiří Kaňa. „Každodenní život na naší farnosti se nesoustředí pouze na kostel, ale kromě duchovního života jako takového se do centra naší pozornosti nutně dostává i zájem o to, jak mládež tráví svůj volný čas," vysvětluje blanenský farář.

Včelařství, jakožto jednu ze smysluplných aktivit vidí i vedoucí kroužku Pavel Buchlovský: „Snažíme se děti vést k lásce k přírodě obecně, tedy nejen ke včelám. V průběhu roku se věnujeme řadě činností s včelařstvím spojených. Zatím máme tři včelstva a jeden pozorovací úl, ten bychom chtěli osadit včelami v příštím roce,“ upřesnil Buchlovský.

Skupina dvanácti malých včelařů se tak za příznivého počasí schází na farním dvoře, v zimním období pak mají vyhrazenu místnost v prostorách tzv. „staré fary“. Učí se teorii, společně čtou odborné knihy, studují anatomii včely, povídají si o včelích produktech nebo si pustí zajímavý film.

Pečení perníčků v Centru sv. Martina
Děti z Centra sv. Martina pracují na vykrajování svatomartinských perníčků. Po upečení přijde na řadu i jejich zdobení. Nejmladší účastníci Světýlkového pochodu se tak mají i letos na co těšit. Foto: autorka

Za celoroční práci přijde na řadu zasloužená odměna. Při stáčení dostane každý člen kroužku po jedné sklenici medu. Místní med je ale také jednou z hlavních ingrediencí při přípravě těsta na svatomartinské perníčky. Ty pak doputují k dětem, které se účastní tradičního Světýlkového průvodu v rámci Vítání sv. Martina v Blansku.

Na jejich pečení se podílejí členové více kroužků, tedy nejen toho včelařského. Farní perníčky ale dokáží potěšit i staré, nemocné či opuštěné lidi. Perníková srdce totiž slouží i jako součást duchovního povzbuzení otce Kani, který je předává do těch správných rukou.

Jana Franchi