Svatomartinský punč podle Střední školy gastronomické

9. listopadu 2016, kultura, přečteno: 833×

Název punč neznamená výraz pro konkrétní nápoj. Je to spíše označení pro široké spektrum míchaných drinků, které většinou ani nemusí mít mnoho společného. Známe punče nealkoholické i alkoholické, teplé i studené, jednoduché i vícesložkové a především připravené z velmi rozdílných surovin.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Někdo tvrdí, že základem punče musí být silný destilát, jinde se dočteme, že každý punč obsahuje ovoce či ovocnou šťávu a pro mnoho lidí – a autor následujícího receptu se mezi ně řadí – nemůže být punčem něco, co ani nepotkalo víno.

Zajímá-li vás, jaký punč budou studenti naší soukromé školy letos při Vítání svatého Martina návštěvníkům Centra sv. Martina nabízet, přinášíme vám jeho složení a postup přípravy.

Jedná se o méně častou podobu punče bílého, protože k jeho receptuře nás inspirovala barva, která ke svatému Martinovi neodmyslitelně patří: Martin přece přijíždí na bílém koni a měl by přinášet i první sníh – proto také název MARTINŮV BÍLÝ KŮŇ. Při tvorbě receptury jsme vycházeli z původní indické podoby punče, neboť indické slovo „panča“ znamená v překladu pět. Tedy počet ingrediencí, ze kterých se správný punč v Indii, údajně pravlasti punče, připravoval (těmi ingrediencemi byly kromě koření a ovoce cukr, arak, čaj, víno a voda). My jsme si recepturu poevropštili, ale pět základních surovin zůstalo:

Ingredience (na 3 litry nápoje):

1,5 l kvalitního bílého vína, 1 l jablečného džusu, 0,2 l vermutu Cinzano bianco, 0,2 l bílého Key rumu, 0,1 l sirupu Monin z makadamského ořechu, směs koření (skořice, hřebíček, badyán, pomerančová kůra, příp. kardamom), cukr, citronová šťáva

Postup přípravy:

V hrnci rozvaříme víno se směsí koření a postupně za stálého míchání přidáváme další ingredience. Punč nesmí projít varem, měl by mít maximální teplotu kolem 80 stupňů. V závěru přidáme cukr a citronovou šťávu podle chuti.

Martin Jaglář
Střední škola gastronomická, s. r. o., Blansko

 

Videožurnál

jsou ke zhlédnutí nové videopříspěvky

nejvíc se vám líbí

Videotext – textové zprávy po celý den na kanálu E8 v síti UPC.

Každý 2. a 3. víkend v měsíci vysíláme Videožurnál, v neděli po páteční tiskové konferenci vysíláme záznam tiskové konference.

Videokazety a DVD se všemi díly videožurnálu si můžete zapůjčit v Informační kanceláři Blanka na ul. Rožmitálově.