Nabídka spotřebitelských úvěrů roste. S neuváženými půjčkami mnohdy přijde rozčarování

22. prosince 2016, tiskové zprávy, přečteno: 1819×

V tomto předvánočním čase zaznamenáváme mnohonásobný nárůst nabídky spotřebitelských úvěrů v různých podobách – v televizní reklamě, na internetu, prostřednictvím telefonátů či zasláním sms.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vánoční svátky jsou totiž téměř za dveřmi a v mnohých rodinách začíná převládat nervozita, jelikož jim nevycházejí peníze. Rodiče nechtějí  zklamat děti tím, že by pod stromečkem nenašly dárky, které si přejí, a tak v mnoha případech takovéto nabídce podlehnou. Často aniž by objektivně zvážili veškeré následky, které takováto smlouva pro ně a jejich rodinný rozpočet do budoucna bude znamenat.

Inzeráty a nabídky, kterými se to teď před Vánoci jen hemží, se spotřebitelům snaží namluvit, že půjčit si na Vánoce je vlastně snadným řešením všech problémů a někdy se dokonce snaží vyvolat dojem, že spotřebitel s úvěrem vlastně ušetří, či dokonce něco vydělá. Alespoň to tak prezentují inzeráty, které se na nás valí z televize, rádia, novin i internetu. Vše vypadá na první pohled tak bezproblémově a lidé snadno podléhají vidině bezstarostných Vánoc. Pak ovšem přichází leden a kruté vystřízlivění. Právě neschopnost dostát svým finančním závazkům je největším rizikem každé půjčky.

Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska z.s. (SOS MaS, z.s.) rozhodně nedoporučuje řešit peníze na Vánoce či zimní dovolenou půjčkou, a to ani „malou“. Často totiž zaplatíte kromě úroků i nemalé poplatky za vyřízení půjčky či sjednání smlouvy, za její správu, …

Určitě tady neplatí, že malá půjčka rovná se snadné splacení. V případě, že se Vám splácet nepodaří, můžete většinou očekávat citelné sankce. Sdružení obrany spotřebitelů, Moravy a Slezska, z. s. proto vítá zpřísnění podmínek pro poskytování úvěrů spotřebitelům, které přinesl nový Zákon o spotřebitelském úvěru účinný od 1. 12. 2016. Do hledáčku dozorového orgánu, kterým bude napříště u všech typů spotřebitelských úvěrů (bankovních i nebankovních) Česká národní banka, se totiž dostanou i tyto mikro půjčky, tj. půjčky do 5.000 Kč. Zároveň došlo ke stanovení horních hranic sankcí.

Nová právní úprava by měla také více chránit spotřebitele před neuváženým půjčováním. Věřitelé by před samotným uzavřením smlouvy měli ve vlastním zájmu pečlivěji než dosud zkoumat úvěruschopnost žadatele o úvěr, tj. posoudit schopnost spotřebitele plnit závazky ze smlouvy o úvěru.

Dosud platilo, že v případě, že si věřitel dlužníka dostatečně neprověřil a půjčil osobě, která na splácení neměla, tak se úvěrová smlouva zrušila, klient sice neplatil žádné sankce, zároveň ale musel celý dluh najednou splatit. Podle nových pravidel už ale bude moci vypůjčenou částku (bez úroků a sankcí) splácet postupně, podle svých možností. Tato úprava se pravděpodobně projeví mj. tak, že řada žadatelů o úvěr bude se svou žádostí neúspěšná.

Pokud spotřebiteli nechce půjčit seriózní úvěrová společnost či banka, měl by to pro něj být jasný signál k tomu, že další zadlužování by pro něj mohlo mít neblahé důsledky. Spotřebitele v takovém případě SOS MaS, z.s. varuje před tím, aby za účelem získání půjčky za každou cenu poskytovali věřitelům nepravdivé informace o svých příjmech či výdajích. Je potřeba si uvědomit, že uvede-li nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje, případně důležité informace zamlčí, dopouští se podle trestního zákoníku úvěrového podvodu.

Při půjčování peněz je potřeba vždy dodržovat pár základních pravidel. Nepůjčovat si zbytečně, pečlivě si vybírat, kterou úvěrovou společnost či banku oslovím, vždy uvádět pravdivé informace, číst smluvní dokumenty a nepodepisovat nic, co jsme si nepřečetli nebo čemu nerozumíme.

Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska z.s.
www.sos-msk.cz