Dejte svůj hlas projektu Srdce s příběhem

23. ledna 2017, sport, přečteno: 2858×

Děti ze Základní školy Olomučany věnovaly svoje srdce příběhu Kamila Vašíčka, sportovce, který se i přes svůj handicap pere s osudem a nevzdává se. Bojuje, sportuje a vyhrává. Svůj hlas mu můžete zaslat i Vy!

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Školní družina při ZŠ Olomučany pořádá každoročně paralympiádu. Seznamuje se s handicapovanými sportovci a jejich postižením, které je celým jejich životem provází. Díky svým aktivitám se tak letos děti seznámily i s Kamilem Vašíčkem.

Kamil Vašíček studoval, sportoval, závodil v lyžování a radoval se ze života. Avšak v jeho dvaceti letech mu jedna jediná vteřina obrátila život naruby. Po úrazu páteře zůstal odkázaný na invalidní vozík a plnou asistenci druhé osoby. Samostatně zvládá pouze jízdu na elektrickém vozíku, který ovládá pomocí hlavy a obsluhu počítače a mobilu se speciální pomůckou v ústech. Ale kdo si myslí, že se vzdal a rezignoval, mýlí se. Kamil opět sportuje! A to na světové úrovni.

kamil-vasicek-74631-0_550.jpg
Kamil se s dětmi osobně setkal a pobesedoval s nimi. Foto: archiv Kamila Vašíčka

Jeho novou sportovní disciplínou se stala Boccia. Sport Boccia je hra podobná pétanque a je určená lidem s těžkým tělesným postižením, kteří jsou odkázáni na invalidní vozík. V roce 1984 se Boccia stala paralympijským sportem. A v tomto sportu je pan Vašíček čtyřnásobným mistrem České republiky, vybojoval stříbro na světovém poháru v Santiago de Cali, šesté místo na evropském poháru ve Španělsku, kde v soutěži párů získal také stříbrnou medaili.

Výčet jeho úspěchů na poli sportu by byl dlouhý. Jeho sen, reprezentovat ČR na paralympiádě, se letos stal skutečností. Kvalifikoval se na paralympiádu v Riu, kde vybojoval krásné 14. místo. Palce mu držely i děti z Olomučan a radovaly se z jeho úspěchů. Rozhodli se, že mu pro radost vyrobí srdce.

srdce-60427-0_550.jpg
Do středu srdce děti umístily svůj kolektiv – sedmadvacet dětí školní družiny sledujících závod a znak sportu Boccia. Po obvodu pak najdeme oči – diváky a sedmadvacet bílých srdíček. Každé dítě tak věnovalo Kamilovi po jednom srdíčku pro štěstí s přáním dalších úspěchů ve sportu. Foto: archiv Kamila Vašíčka

Svůj hlas soutěžní práci olomučanských dětí můžete dát na webových stránkách projektu Srdce s láskou darované. Veřejné hlasování, které určí TOP 10 z pohledu veřejnosti, bude ukončeno 31. března 2017.

(zdroj:http://srdce.age-management.cz)

red