Myslivci dnes zkontrolují počty zvěře

4. března 2017, zprávy z MěÚ, přečteno: 1554×

Letošní zima po dlouhé době nadělila relativně vysokou sněhovou pokrývku, navíc jsme se často potýkali se značně nízkými teplotami. Tato situace se odráží na chování zvěře a její kondici. Její pravidelné každoroční sčítání připadá právě na dnešní den.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Srnčí zvěř se vyskytuje v tlupách, které dosahují vysokých počtů. V podvečer tak můžeme na polích zahlédnout pospolu až čtyřicet kusů.

To však neznamená, že zvěř oproti předchozím létům početně posílila, je to jen dokladem skutečnosti, že tlupu vytvořily kusy z poměrně velkých vzdáleností. Nejčastěji je můžeme vidět na polích osetých řepkou, která je pro ně chuťově velice atraktivní

V tomto období se myslivci velmi intenzivně starají, aby zvěř nestrádala, pravidelně, i několikrát za týden, předkládají krmivo do krmelců. Zvěř má klidové období, krom naháněk na černou zvěř není lovena, negativně se projevují pouze nezodpovědní lidé venčící na volno v lese své psy, kteří s oblibou lesní zvěř honí, a tím ji vyčerpávají.

Sněhová pokrývka je příznivá pro lov černé zvěře, která se loví celoročně. Na sněhu se lehce přečtou stopy a snadněji se pozná místo, kde se divočáci ukrývají. Odtud je myslivci pomocí vycvičených loveckých psů mohou vyhnat a ulovit. Černá zvěř se vyskytuje stále v hojných počtech, i když je intenzivně lovena. Její značné počty přetrvávají z důvodu osévání polí pro ni příznivými plodinami, zejména kukuřice.

Pravidelné každoroční sčítání zvěře je pro letošní rok určeno v celém Jihomoravském i Olomouckém kraji na sobotu 4. března. Tímto sčítáním myslivci kontrolují počty zvěře a dle výsledků stanovují odlov v příštím mysliveckém roce tak, aby byly zachovány stabilizované stavy zvěře únosné pro krajinu a les.