Stavba mostu na Staré Blansko vyžaduje výkup a směnu pozemků. Městu chybí zhruba jedna třetina

23. března 2017, zprávy z MěÚ, přečteno: 4422×

Přemostění na Staré Blansko schválila v únoru tohoto roku jako svůj investiční záměr Rada Jihomoravského kraje. Slibuje si od něho plynulejší provoz ve městě, méně rizikových situací pro řidiče a odklon nákladní dopravy ze zástavby rodinných domků do průmyslové zóny. Město Blansko nyní intenzivně pracuje na výkupu a směně zainteresovaných pozemků.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„V současné době jednáme se všemi vlastníky pozemků. Realizaci přemostění akceptují s tím, že upřesnili svoje požadavky. Jednotlivé smlouvy jsou tak uzavírány postupně v návaznosti na dohodě o  podmínkách majetkového vypořádání. Aktuálně nám zbývá uzavřít asi jednu třetinu smluvních vztahů,“ uvedl starosta města Ivo Polák.

Blanenští nyní připravují výběrové řízení na zpracovatele projektové dokumentace, následně po realizaci zadávacího řízení budou zahájeny projektové práce. „Byli bychom rádi, kdyby se nám podařilo takto rozsáhlý projekt zrealizovat do roku 2018. Pokud získáme stavební povolení a budeme úspěšní v některém z dotačních titulů, stavba mostu jako taková by mohla být zahájena v průběhu let 2019–2020,“ upřesnil Polák s tím, že realizace stavby samotné může trvat déle jak jeden rok.

„Nejedná se pouze o stavbu mostu a komunikací, se stavbou jsou spojeny i stavby inženýrských sítí, jejich přeložky, výluky na dráze apod. Vlastní stavba mostu však musí být otázkou několika měsíců, limitním kritériem bude i termín pro uzavření vypořádání dotace,“ dodal.

vizualizace-92400-0_550.jpg
Přemostění na Staré Blansko. Vizualizace: archiv odboru INV

Stavbou přemostění v prostoru křižovatky ulic Svitavské a Fügnerovy, s napojením na ulici Brněnskou pod areálem společnosti Synthon, hodlá město vyřešit hned dva problémy, a to rychlou dostupnost Starého Blanska pro hasiče nebo zdravotní záchrannou službu a také kolony čekajících aut u přejezdu Blansko-město, které ve špičkách blokují kruhový objezd na hlavním tahu městem. Provoz na železničním koridoru je tak hustý, že závory jsou ve špičkách spuštěné až čtyřicet minut v hodině.

red