Canisterapie v blanenské nemocnici motivuje dlouhodobě nemocné i děti

25. dubna 2017, tiskové zprávy, přečteno: 1613×

Léčebný kontakt psa na člověka je metodou, která byla v blanenské nemocnici poprvé použita před třemi roky. Nejprve ve zkušebním prázdninovém provozu, později jako standardní součást péče o dlouhodobě ležící pacienty na oddělení následné péče. Postupem času pejsci překročili hranice jednoho oddělení a začali pomáhat i dětským pacientům s logopedickými vadami.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Důvodem, proč se vedení blanenské nemocnice začalo o tuto metodu zajímat, a proč neustále její působení a rozšiřování v nemocnici podporuje, je fakt, že pozitivní efekt na lidské tělo a duši nemocného člověka je naprosto nepopiratelný.

Pacientům dlouhodobě upoutaným na lůžku přináší každý týden dávku emocí, vzrušení, očekávání, vlní rty do úsměvu a jejich křehké ztuhlé prsty najednou dokážou neuvěřitelné věci. Ležící a imobilní pacienty pejsek prohřeje a připraví na další rehabilitaci. Neklidné děti ztlumí a naopak zamlklé a uzavřené děti uvolní, a i ony dokáží krásně vyslovovat. Přítomnost psa má pro všechny pacienty identický význam. Je to motivace.

Canisterapie ale nejsou jen pejsci. Za touto nádhernou léčbou stojí i lidé. Konkrétně psovod. Tím, kdo již tři roky doprovází své pejsky do blanenské nemocnice, je Marika Zouharová, která tuto metodu praktikuje již dvacet let: „K jednotlivým pacientům se dostanu jednou, maximálně však třikrát, proto nelze dělat žádné rozsáhlé terapeutické závěry. Je ale nesmírná radost, když nás pacienti vítají nebo mají snahu si zapamatovat psí jména. U pacientů nepohyblivých je nádherné, že se pomazlí se živým tvorem při dlouhém odloučení od rodiny a blízkých. Pacienti se sníženým vnímáním reality se pak při kontaktu s pejsky většinou vrátí aspoň na chvilku zpátky, při vzpomínkách na své psí miláčky oživnou a rozpovídají se.“

Postupem času pejsci překročili hranice jednoho oddělení a začali „léčit“ i u dětských pacientů, a to jako součást logopedické péče (logocanisterapie). Logopedická ambulance si spolupráci s pejsky natolik cení, že ji používá i v příměstských táborech.

pejsci-95332-0_550.jpg

pejsci-60744-0_550.jpg

deti-92806-0_550.jpg
Fotografie: V. Pernicová

Kateřina Ostrá
tisková mluvčí

(redakčně zkráceno)