Cestou ve tmě provedli své pány vodicí psi

24. dubna 2017, ostatní, přečteno: 1493×

Soutěž vodicích psů proběhla v Blansku v pátek 21. dubna již počtrnácté. Součástí akce, které se zúčastnilo dvacet speciálně vycvičených psů se svými nevidomými pány, byl i doprovodný program pro školy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Hlavním cílem tohoto přátelského soutěžení je umožnit nevidomým lidem, aby se vzájemně potkávali, předávali si svoje zkušenosti nebo i navázali nová přátelství. Veřejnost má pak možnost setkání s nevidomými, děti se v rámci doprovodného programu dozvědí o tom, jak mohou psi nevidomým pomáhat a že z nich nemusejí mít strach,“ vysvětluje Milan Dvořák, cvičitel, pořadatel a současně i hlavní rozhodčí soutěže.

Celkem dvacet sehraných dvojic se vydalo na trasu v centru města v blízkosti zámku. Páteční cesta „ve tmě“ prověřila, do jaké míry jsou vodicí psi schopni zvládat vše, co je pro jejich nevidomé pány nezbytné: „Patří sem především převádění přes vozovku, vyhýbání se překážkám, vyhledávání dveří, chůze po schodech nebo i zdolávání tzv. umělých překážek. Jsou například situace, kdy pes musí svého pána upozornit na to, že má před sebou překážku ve výšce, kterou by on sám zdolal lehce, ale jeho pán se mohl zranit,“ upřesnil Dvořák.

Výcvik vodicích psů je během na dlouhou trať a stojí za ním neuvěřitelný kus práce. „Vhodné plemeno, kterým jsou zejména retrívři, němečtí ovčáci, nebo dokonce královští pudli, prochází veterinárními testy, a pokud je vytipované štěně po fyzické i povahové stránce v pořádku, je zařazeno do speciálního výcviku. Ten může trvat až devět měsíců,“ říká hlavní rozhodčí soutěže, který také připomněl, že výběr psa pro konkrétního pána není náhodný: „Jde o to dosáhnout co největší harmonie, aby byli sehranou dvojicí pro život.“

psi-71468-0_550.jpg

psi-67525-0_550.jpg

psi-74220-0_550.jpg

psi-32762-0_550.jpg

pasi-33677-0_550.jpg
Fotografie: S. Mrázek

red