Filmová představení pro seniory se setkala s pozitivním ohlasem

6. dubna 2017, kultura, přečteno: 1865×

Na základě zvýšené poptávky po samostatných promítáních, určených výhradně pro seniory, zahrnulo Kino Blansko od února tohoto roku do svého programu jedno představení měsíčně, za které diváci seniorského věku zaplatí pouze poloviční vstupné. Zájem o promítání předčil všechna očekávání.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Odbor školství, kultury, mládeže a tělovýchovy inspirovala pozitivní zkušenost s filmovým promítáním pro členy Mezigeneračního klubu Střední školy gastronomické v Blansku: „Začali jsme si pohrávat s nápadem, že by bylo dobré rozšířit tuto myšlenku plošně pro všechny seniory, bez ohledu na to, zda jsou formálně členy nějakého seniorského klubu, či nikoli. Přece jen, někteří senioři nechtějí být nikde organizovaní, ale přesto by výhod pro seniory chtěli čerpat,“ uvedla vedoucí odboru Petra Skotáková.

„U distributorů objednáme film, který lze zařadit jako ‚seniorský’, aby mohl být promítán za poloviční cenu. Většinou se jedná o filmy, které jsou zhruba měsíc po premiéře. Vybíráme jednoznačně české filmy, titulky by totiž byly pro řadu seniorů překážkou. Pokud je to navíc film svým zaměřením blízký seniorské generaci, je to ideální stav. Jedním z posledních promítání byl například nový český film Bába z ledu, který do blanenského kina přilákal na sto sedmdesát seniorů. To je opravdu hodně, průměrná návštěvnost kina se totiž pohybuje kolem šedesáti diváků,“ upřesnil vedoucí kina Pavel Langr, který by do budoucna rád zařadil i starší filmy, které by dokázaly seniory oslovit.

Radost z pozitivních ohlasů z řad místních seniorů neskrývá ani místostarosta Jiří Crha: „Promítání pro seniory jsme zavedli zejména v návaznosti na prohlubování aplikace rodinné politiky ve městě, senioři totiž nepatřili v předchozích letech k nejpočetnější věkové skupině, která kino navštěvovala. Jejich zájem mě proto samozřejmě velmi těší. Tato nová aktivita vede primárně k socializaci seniorů, sekundárně pak k posílení již tak vysoké prestiže kina, a s tím související zvýšení divácké návštěvnosti.“

Představení pro seniory jsou veřejná se začátkem v 17:30 hodin. Senioři k návštěvě kina za tímto účelem nepotřebují žádný doklad.

red