O realizaci podnikatelského snu rodiny Ježků vypovídá výstava v Muzeu Blanenska

7. dubna 2017, kultura, přečteno: 2909×

První návštěvníky slavnostního zahájení výstavy, které proběhlo ve čtvrtek 6. dubna na blanenském zámku, vítal na nádvoří pluh vyrobený v Ježkově továrně. Rodinu, která v Blansku vybudovala továrnu slavného jména a jejíž obrat se za první republiky pohyboval v desítkách milionů korun, představil její potomek Zeno Čižmář.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Výstavu, která seznamuje nejen s životem rodiny i jejím rodokmenem, ale i jejím výrobním sortimentem nebo se zaměstnanci továrny, připravili kurátoři blanenského muzea Pavlína Lesová a Milan Koudelka. Informace, dobové fotografie i propagační materiály k výrobě získali studiem dostupné literatury i archivních zdrojů.

„V Moravském zemském archivu je uložena část podnikového archivu, podařilo se nám zde najít zajímavé fotografie nebo i informace o oceněních podniku,“ popsal přípravy výstavy její kurátor Milan Koudelka.

Ježkovi měli v Blansku původně zámečnickou dílnu a později založili jeden z nejúspěšnějších podniků v blanenské historii – K. & R. Ježek Blansko, pozdější ADAST. Jejich výrobky byly oceňovány pro své kvalitní provedení a prodávaly se jak v českých zemích, tak v zahraničí.

„Kromě technologického záběru výroby, který byl neuvěřitelně široký, na Ježkově továrně obdivuji jejich smysl pro obchod a celkově propagační strategii podniku, která je vidět na proměnách loga, označování všech výrobků i nářadí svou značkou na štítcích, nebo přímo odlitou,“ uvedla Pavlína Komínková, ředitelka muzea.

Sestavit si rodokmen nebo si vyrobit odznak s jednou z verzí loga podniku mohly děti, pro které byl v rámci vernisáže připraven zajímavý workshop.

jezek-32497-0_550.jpg

stroj-64385-0_550.jpg

vystava-86818-0_550.jpg

vystava-56453-0_550.jpg

vystava-82679-0_550.jpg

vystava-89154-0_550.jpg

vystava-54711-0_550.jpg
Fotografie: S. Mrázek

Při prohlídce výstavy, která je v Muzeu Blanenska instalována do 25. června, mají její návštěvníci možnost zhlédnout také ukázku filmu „Ježek a parní válec“, kterou připravilo blanenské studio Audiovisual pro město Blansko v rámci cyklu Živá paměť města. 

Po celou dobu trvání výstavy probíhá na zámku také tematický vzdělávací program.

red