S vadami řeči si umějí poradit v novém logopedickém centru

28. dubna 2017, tiskové zprávy, přečteno: 2370×

Kvalitnější a komfortnější zázemí pro klienty i logopedky loni vytvořilo vedení blanenské nemocnice formou nového logopedického centra v pavilonu u vjezdu do areálu nemocnice, které funguje zároveň i jako výukové pracoviště. Zhruba pětašedesát procent klientů tvoří děti, zbytek pak dospělí pacienti.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Základním cílem logopedické péče je terapie a diagnostika logopedických poruch a narušení komunikační schopnosti u dětí i dospělých, a to téměř od narození až do stáří. Logopedky poskytují konzultace ve všech možných vadách řeči – ať už je to vývoj řeči a jeho narušení, získaná orgánová nemluvnost, získaná psychogenní nemluvnost, narušení zvuku řeči, narušení plynulosti řeči, narušení článkování řeči, narušení grafické stránky řeči, poruchy hlasu či kombinované vady a poruchy řeči.

Před třemi lety se individuální péče rozšířila o skupinovou, a vznikly komerční programy. Logopedické centrum je v současné době nabízí jednak pro předškolní věk, pro přípravu na vstup do školy, ale také pro sociální dovednosti, zvláště pro děti, které mají problém s komunikací s vrstevníky nebo v jakémkoliv jiném prostředí. Jeden z programů je zaměřený i na veselé malování na grafomotoriku, což je předstupeň před psaním.

V loňském roce začala v ambulanci fungovat také logocanisterapie, tedy rozvoj komunikace s pomocí psa. Právě pes je totiž motivační činitel, který dokáže děti vybičovat k neskutečným výkonům. Tento program se setkal s velkým ohlasem a děti si ho doslova zamilovaly. Logocanisterapie je nyní přerušena, ale po krátké pauze začne znovu fungovat od září tohoto roku.

Logopedické centrum plánuje v nejbližší době i zcela nový komerční program zaměřený na pohybovou složku. Jeho mottem bude: „Pohybem k řeči“ a bude určen zejména pro děti s hyperaktivitou a poruchou pozornosti.

Velice oblíbené jsou i prázdninové logopedické tábory, které organizuje logopedická ambulance Nemocnice Blansko ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Blansko. I letos se děti mohou na dva příměstské tábory s logopedem těšit.

Tábory jsou určené pro děti od pěti do devíti let a přihlášky je možné podávat už nyní. Tyto tábory pořádáme již třetím rokem jako rozšíření péče přes prázdniny a letní období. Pro děti je velmi důležitá skupinová dynamika a práce ve skupině. Součástí každého tábora je odborný program zaměřený na sociální komunikaci, motoriku a přímo na logopedii. Všechny děti mají i individuální sezení, to znamená, že každý den absolvují logopedické cvičení.

Příměstské tábory plní funkci kontinuální péče, kdy v období prázdnin navazují na započatou individuální terapii a rozšiřují možnosti o práci se skupinovou dynamikou. Děti se od sebe vzájemně učí a pomáhají si.

logopedie-95539-0_550.jpg
Logocanisterapie se setkala u dětských pacientů s velkým ohlasem. Foto: V. Pernicová

Kontakty:

  • Logopedická ambulance – Logopedie I., telefon: 516 838 391, 394

Mgr. Miroslava Dyčková, email: dyckova@nemobk.cz (tel.: 516 838 391)

Mgr. Lucie Gašičová, email: gasicova@nemobk.cz (tel.: 516 838 394)

  • Logopedická ambulance – Logopedie II., telefon: 516 838 393

Mgr. Hana Linhartová, email: linhartova@nemobk.cz

Kateřina Ostrá
tisková mluvčí