V Ratolesti přivítali jaro, zimu hodili do řeky

3. dubna 2017, ostatní, přečteno: 1948×

Desítky dětí i dospělých dorazily v sobotu 1. dubna na tradiční Vítání jara do charitního Klubu Ratolest.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

I letošní jubilejní desátý ročník prozářilo slunce: „Za všech deset let, co tuto akci pořádáme, nám ještě nikdy nepršelo,“ vzpomíná vedoucí klubu Pavla Šimková. „I když byla třeba zima, jaro vždycky vítáme se sluncem,“ dodává.

Když před deseti lety v Ratolesti přemýšleli, jak přinést do Blanska nějakou tradici, napadlo je právě vítání jara. Od té doby se každý rok začátkem dubna sejdou děti s rodiči v klubu, společně tvoří, poslechnou si pohádku a vyrobí podle starodávného pohanského rituálu symbol smrti a zimy, proutěnou Moranu.

vitani-jara-42857-0_550.jpg

Tradice se udržela, letos spadla Morana do řeky Svitavy už podesáté. „Zejména nám jde o to spojit rodiny, aby mohly ve volném čase spolu prožít něco pěkného,“ doplňuje Šimková. Podobně to cítí i jedna z maminek, které do Ratolesti v sobotu dorazily, Petra Vondrová. „Vítání jara a další akce Ratolesti pro mě mají hlavně smysl, že se při nich lidé můžou setkávat a seznámit,“ říká Vondrová. Do klubu v sobotním dopoledni dorazila se čtyřmi dětmi. Kromě tradičního průvodu městem se těšily i na tvoření v klubu. „Děti přišly s tím, že si vyrobí každý svou Moranu. Nejdřív byly trochu zklamané, že je to letos jinak. Ale nakonec se s nadšením vrhly na sázení obilí,“ dodává.

V dřívějších ročnících si každý z malých návštěvníků vyrobil svoji malou Moranu. Tu pak děti nesly v průvodu městem. „První ročník byl opravdu humorný. Řekli jsme dětem, aby si každý svoji Moranu schoval a dal si ji třeba do zahrádky. Ale když jsme do řeky hodili tu velkou, děti tam začaly házet i ty malé a najednou byla řeka plná,“ vzpomíná s úsměvem Pavla Šimková.

hazeni-do-reky-56624-0_550.jpg

Letos se v Ratolesti rozhodli program obměnit. Děti sázely obilí a kreslily jarní dekorace. „Průvod městem mě zase tak moc nebaví, ale na vyrábění se vždycky těším,“ přemítá desetiletá Kristýnka Daňková. Z Vítání jara si domů odnáší ptáčka na špejli a obilí v květináči. Tím plánuje doma jarně ozdobit stůl.

morana-94625-0_550.jpg
Fotografie: J. Franchi

Po jarní pohádce návštěvníci Ratolesti vyrazili na průvod městem. Zástupu vévodila Morana, děti se střídaly, kdo ji ponese. Průvod uzavíralo jako symbol jara ozdobené lýko. Morana, zbavená šatů, pak spadla do řeky u vlakové zastávky na Starém Blansku. „Záleží na tom, jaký je proud, ale většinou se zasekne u hlavního nádraží. Ale nebojte se, nezůstane tam, máme domluvené její odklizení,“ dodává vedoucí Ratolesti.

Na závěr sobotního dopoledne čekalo všechny přítomné opékání párků na farní zahradě a hry.

Vladěna Jarůšková
Oblastní charita Blansko