Zhruba stovka zájemců se nechala vyšetřit zdarma zkušeným dermatologem

25. dubna 2017, tiskové zprávy, přečteno: 1609×

Do celoevropsky koordinované preventivní akce Evropský den melanomu se v pondělí 24. dubna zapojilo i kožní oddělení Nemocnice Blansko. Vyšetřeno zde bylo celkem sto sedm zájemců, v jednom případě nelze vyloučit diagnózu maligního melanomu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Sedmi pacientům bylo doporučeno pravidelné sledování v kožní ambulanci pro syndrom dysplastických névů, pětadvacet pacientů s rizikovým névem odešlo z kožní ambulance s indikací odstranění vyříznutím s histologickým vyšetřením, v jednom případě nelze vyloučit, že se jedná již o maligní melanom.

V rámci prevence se v tento den v blanenské nemocnici zaměřují i na nepigmentové rizikové útvary. Na základě vyšetření proto byly doporučeny pravidelné kontroly pro četné solární keratomy u sedmi pacientů, šesti pacientům byla doporučena excize pro podezření na možný kožní nádor typu basaliomu nebo spinaliomu.

Kdo si nestihl svá znaménka nechat zkontrolovat v tento vyhrazený den a má zájem o jejich vyšetření, může se kdykoli objednat na recepci kožního oddělení (tel.: 516 838 365). Základní vyšetření je hrazené ze zdravotního pojištění.

Lékaři varují, že jedinou účinnou prevencí je ochrana proti slunečnímu záření, při slunění je proto nezbytné použití opalovacích krémů s ochranným faktorem dle kožního fototypu. Samozřejmostí by mělo být i pravidelné sledování projevů na kůži, v případě jakékoli změny je dobré vyhledat odborníka z řad kožních lékařů. 

Kateřina Ostrá
tisková mluvčí

(redakčně zkráceno)