Ztráta ohniska může osvobodit divákovo oko v Galerii města Blanska

30. dubna 2017, kultura, přečteno: 1810×

Ztráta ohniska osvobodí oko! je název aktuální výstavy libereckého rodáka Davida Hanvalda, která je instalována v Galerii města Blanska. Vernisáž výstavy bytostného malíře, který se ve své tvorbě odvolává směrem k modernistické tradici malby a typografie, proběhla v sobotu 29. dubna. K vidění je do 26. května.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Směr a intenci Davidova malování ovlivňuje určitým způsobem krajina Liberce sycená ještědskou architekturou Karla Hubáčka společně s aktivitou studia Sial. V ní je přítomen výrazně konstruktivní prvek, který nemá daleko od efektivního působení architektury. Ostatně vědomá fascinace konstruktivními uměleckými principy, včetně architektury, je přiznávanou platformou Davidova uměleckého myšlení,“ uvedl kurátor výstavy Martin Dostál.

„Poznávacím prvkem jeho umění se postupně stal tah, jeden jediný tah, který sám o sobě či ve vzájemné kombinaci vytváří obraz. Ten však není náhodný, je vždy koncepčně promýšlen a v kontaktu s geometricky domýšlenou narací vytváří napínavá ‚neomodernistická’ díla,“ dodal.

U tohoto autora neplatí, že předmětem malby je jen obraz samotný. Intenzivně pracuje i s rámem obrazu, který narušuje, a činí z něj tak součást malby samotné. David Hanvald je tak příkladem autora, který nás na straně jedné překvapí originálností svých řešení a na straně druhé se nevzdává tradičních uměleckých východisek.

hanvald-vystava-96394-0_550.jpg

hanvald-vystava-66107-0_550.jpg

hanvald-vystava-88270-0_550.jpg

hanvald-vystava-97160-0_550.jpg

hanvald-vystava-20944-0_550.jpg

hanvald-vystava-97317-0_550.jpg
Úvodnímu slovu kurátora výstavy Martina Dostála (vpravo) naslouchají David Hanvald společně s vedoucí galerie Jolanou Chalupovou. Fotografie: J. Franchi

Výstavní projekt doprovodí výtvarná dílna. O jejím konání se zájemci mohou dozvědět více na webových stránkách galerie http://www.galerie.blansko.cz/, případně na jejím facebookovém profilu.

red