Blanenští fotografové míří na evropskou výstavu

11. května 2017, kultura, přečteno: 1685×

Spolupráce mezi Blanskem a italským městem Scandianem trvá více jak půlstoletí. Za tuto dobu proběhly mnohé výměny mezi hudebními a uměleckými soubory, sportovci, výměny na oficiální úrovni představitelů měst i profesních sdružení. V polovině května svou práci v Itálii představí dva blanenští fotografové na výstavě Fotografia Europea 2017.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Výstava Fotografia Europea je zajímavá svým konceptem. Koná se souběžně v několika městech provincie Reggio Emilia, v různých tradičních i netradičních výstavních prostorách. Tématem výstavy jsou „Časové mapy, paměť, archiv, budoucnost.“ Vernisáž hlavní výstavy se bude konat ve dnech 5.–7. května ve městě Reggio Emilia, v dalších dnech budou následovat vernisáže v dalších městech, včetně partnerského Scandiana.

Blansko budou reprezentovat dva fotografové, Barbora Grünwaldová a Ivo Stejskal. Ivo Stejskal již s městem Blanskem spolupracoval na tvorbě kalendáře leteckých fotografií, stejnou tematiku má i soubor fotografií pro Scandiano, nazvaný Příběh jednoho stadionu. Představuje v něm postupnou proměnu ruiny známého brněnského stadionu Za Lužánkami, který fanoušci a dobrovolníci vlastními silami opravili tak, že mohl po letech znovu hostit fotbalový zápas.

Barbora Grünwaldová zaslala na výstavu tři soubory černobílých fotografií, které tvoří vždy tři různé pohledy na dané téma a ve kterých se prolíná minulost a současnost.

„V únoru jsem byla oslovena městem Blanskem, abych se zúčastnila společné evropské výstavy Fotografia Europea 2017 v italském Scandianu. A protože je to moje první zahraniční výstava, pojala jsem to zodpovědně a požádala jsem kurátorku Janu Jano, zda-li by pro mě sestavila výběr fotografií na dané téma,“ říká Barbora Grünwaldová.

V novodobé historii partnerských styků se Scandianem je tato účast na fotografické výstavě první aktivitou tohoto druhu. Blanenská delegace vedená předsedkyní komise pro zahraniční styky Janou Franchi odjíždí do Scandiana 11. května. Věříme, že práce obou fotografů budou na této významné výstavě město Blansko kvalitně a úspěšně reprezentovat.

Martina Hejčová
vedoucí oddělení propagace a CR