Putování v čase očima blanenských fotografů zachycuje výstava v partnerském Scandianu

17. května 2017, ostatní, přečteno: 2708×

V rámci výstavy Fotografia Europea, konané v italském městě Reggio Emilia, uspořádali obdobnou výstavu na téma Vidění: včera, dnes a zítra také naši partneři ve Scandianu. Skupina fotografů, sdružených ve skupině Imago International, instalovala ve spolupráci s místním výborem pro mezinárodní spolupráci cyklus fotografií v prostorách nemocnice Cesare Magatiho. Blansko reprezentují Ivo Stejskal a Barbora Grünwaldová.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Autor zatím posledního oficiálního blanenského kalendáře „Blansko s nadhledem 2017“ Ivo Stejskal vystavuje ve Scandianu cyklus pěti fotografií nazvaný „Příběh jednoho stadionu“. Představuje v něm postupnou proměnu ruiny známého brněnského stadionu Za Lužánkami, který fanoušci a dobrovolníci vlastními silami opravili tak, že mohl po letech znovu hostit fotbalový zápas. Nechybí však ani snímek představující vizi, jak by měl stadion vypadat do budoucna.

Barbora Grünwaldová zaslala na výstavu tři soubory černobílých fotografií. Ty tvoří vždy tři různé pohledy na dané téma, a prolíná se v nich minulost a současnost. Všímá si například objektu bývalého hotelu Dukla nebo sálu blanenského kina. Osobně se bohužel vernisáže nemohla zúčastnit.

Výstava byla oficiálně zahájena v sobotu 13. května v prostorách místní nemocnice za účasti starosty města Alessia Mammiho, radního Alberta Pighiniho, bývalých starostů města, dalších pozvaných hostů a tisku. Kromě blanenské delegace se jí zúčastnila i skupina z lotyšského města Daugavpils. Alessio Mammi zdůraznil význam výstavy tohoto druhu, která poskytuje všem návštěvníkům nemocnice možnost nahlédnout do míst, která nikdy nenavštívili, seznámit je s tvářemi těch, již se zapsali do našich srdcí, ale která jim také dává na chvíli zapomenout na starosti, pro které se do tohoto zdravotnického zařízení vypravili. Fotografie ze Scandiana, Blanska, Tubize, Almansy a Daugavpils zde budou k vidění do začátku měsíce září tohoto roku.

Pro delegace byl připraven i doprovodný program. Navštívily hlavní sídla výstavy v Reggiu Emilia, galerie a muzea, přímo ve Scandianu mohly vystoupat do místní věže s hodinami, a seznámit se tak se vzácným hodinovým mechanismem. Nevšedním zážitkem pak pro ně bylo setkání s místním sochařem Vasco Montecchim, fotografický výlet do okolí nebo návštěva pevnosti Rocca dei Boiardo včetně výstavy malíře Marina Iottiho. V závěru pobytu došlo i na pracovní schůzku, která poskytla prostor všem zúčastněným vyjádřit se k možnostem dalších výměn do budoucna.

Oba blanenští protagonisté si zaslouží velké poděkování za vynikající reprezentaci města s přesvědčením, že se opět setkáme u příležitosti podobné akce uspořádané v Blansku.

vlajky-98385-0_550.jpg

vystava-93396-0_550.jpg

ucitelka-20700-0_550.jpg

vernisaz-63828-0_550.jpg

vystava-72954-0_550.jpg

vystava-63455-0_550.jpg

suflata-62522-0_550.jpg

vez-s-hodinami-44286-0_550.jpg

dilna-63245-0_550.jpg

scandiano-26588-0_550.jpg

schuzka-64583-0_550.jpg
Fotografie: I. Stejskal a J. Franchi

Jana Franchi
předsedkyně komise pro zahraniční styky