Z redakční pošty: Žáci ZŠ T. G. Masaryka opět v Německu

29. května 2017, ostatní, přečteno: 7497×

Naše škola ZŠ T. G. Masaryka v Blansku už mnoho let udržuje tradici výměnných pobytů v zahraničí, v Darmstadtu (stát Hessen, SRN) máme spřátelenou základní školu Stadtteilschule Arheilgen. Letos v květnu jsme jeli navštívit naše německé partnery, byli jsme ubytovaní v rodinách.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

7. května 2017 jsme se vydali na cestu v malém počtu deseti žáků, a doprovod nám dělaly naše učitelky němčiny. Naši cestu podpořil Fond česko-německé budoucnosti, který nám každoročně na základě námi zpracovaného projektu uvolní patřičné finanční prostředky.

První den v Darmstadtu byl pro nás poznávací, seznámili jsme se s našimi německými partnery a s paní učitelkou Sibylle Schaldach, která pro nás připravila spoustu zábavných her a zajímavý program na celý pobyt.

Druhý den jsme strávili ve škole, kde jsme pracovali na společném projektu, který nesl název „Všední den v Darmstadtu a všední den v Blansku“. Domluva při tvorbě projektu nebyla jednoduchá, ale nakonec jsme to zvládli a práce se nám všem moc povedla. Hotové projekty jsme hned ve škole vyvěsili, aby také ostatní viděli, jak jsme pracovali.

zaci-t.g.m.-39603-0_550.jpg

Třetí den jsme podnikli celodenní výlet do Frankfurtu nad Mohanem (německy je to Frankfurt am Main), kde jsme viděli spoustu památek a zajímavých míst. Rychlovýtahem jsme se nechali vyvézt na vrchol mrakodrapu Main Tower (výška asi 200 m), odkud jsme měli krásný výhled na celé město a do dalekého okolí. Projeli jsme se také lodí po řece Mohan a navštívili jedno z největších letišť v Evropě.

Ani v dalších dnech jsme se nenudili, kromě sportovních aktivit jsme měli čas i na nákupy a trávení volného času s našimi německými partnery a jejich rodinami.

Pátek byl ale naším dnem posledním a my jsme ještě stihli navštívit ZOO Vivarium Darmstadt. Vyučující pro nás měli nachystaný pracovní list, který jsme se snažili s pomocí německých žáků vyplnit. Bylo to docela těžké, protože spoustu slovíček jsme neznali, ale nakonec jsme to i díky angličtině dali dohromady. Většinu z nás nejvíce zaujal pavilon plazů a motýlů, ale hodně se nám líbil i volně se pohybující páv, který se nám předváděl v celé své kráse.

Večer jsme se setkali na nádraží a pak už nás zase čekala noční jízda autobusem do Brna. Vůbec se nám nechtělo domů a při loučení s novými kamarády došlo i na slzy.

Výměnný pobyt pro nás znamenal novou zkušenost, možnost zdokonalit se v německém i anglickém jazyce a setkat se s novými lidmi a poznat jejich běžný život.

Natálie Hrstková, 8. B
ZŠ T. G. M. Blansko