Jednotky dobrovolných hasičů bojují s nedostatečným zázemím

5. června 2017, okolní obce, přečteno: 2130×

Starosta města Ivo Polák pravidelně navštěvuje jednotky sboru dobrovolných hasičů v místních částech. Cílem těchto návštěv je kromě jiného zmapovat, jak jsou jednotky vybaveny a jaké mají pro svou činnost zázemí. To je v mnoha případech nevyhovující.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Na Olešné uvažujeme o přístavbě k místnímu kulturnímu domu, současné prostory jsou zde totiž nedostačující. Stejný problém řešíme i v Lažánkách,“ uvedl starosta Ivo Polák, který připomněl, že na výstroj a výzbroj přispívá dobrovolným hasičům formou dotačních titulů nejen kraj, finance pravidelně uvolňují i sami Blanenští v rámci svého rozpočtu.

Město však nedbá pouze o zlepšení vybavenosti jednotek v rámci výstroje a výzbroje. Během poměrně krátké doby předalo jednotkám sboru dobrovolných hasičů v místních částech klíče celkem od čtyř repasovaných hasičských vozidel. Z nového vozu se letos těší dobrovolní hasiči v Horní Lhotě, na Obůrce, v Dolní Lhotě a na Klepačově.

Problémem tedy zůstává hlavně zázemí dobrovolných hasičů. „Řešením je postupná rekonstrukce kulturních domů nebo společenských místností, kde se scházejí nejen aktivity, ale i sami obyvatelé obcí. Takový model funguje právě v Lažánkách nebo na Obůrce. Každým rokem přispíváme z rozpočtu města na úpravy tohoto typu.

V Lažánkách jsme za poslední tři roky investovali jeden milion korun do oprav elektroinstalace, hlediště nebo hlavního sálu. Byla zde vyměněna okna, provedly se rovněž práce na balkonu z hlediska zajištění bezpečnosti. Aktuálně řešíme úpravu podlahy, na kterou necháme zpracovat finanční rozvahu. Lažánečtí totiž uvažují o víceúčelovém využití sálu,“ upřesnil Polák s tím, že do budoucna je třeba ještě zprovoznit sociální zařízení a instalovat stropní topidla. Z městské pokladny na to bude třeba zhruba dalších 500 tisíc korun.

„Pokud všechno půjde dobře, už v příštím roce bychom mohli kulturní dům předat Lažáneckým k užívání. Velice si cením úsilí místních a toho, kolik času a vlastních prostředků investují do oprav tohoto objektu. Takovou spolupráci a přístup bych označil za ideální,“ dodal na závěr blanenský starosta.

kulturni-dum-lazanky-24597-0_550.jpg

kulturni-dum-lazanky-53071-0_550.jpg

kulturni-dum-lazanky-24860-0_550.jpg
Fotografie: I. Polák

red