Legiovlak v Blansku si můžete prohlédnout do neděle

18. července 2017, ostatní, přečteno: 3210×

Ode dneška až do neděle 23.07. můžete navštívit bohatou výstavu o českých legionářích a jejich vlakového zázemí na odstavné koleji na hlavním nádraží v Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Šestnáct dní po vzpomínkové slavnosti ke 100. výročí bitvy u Zborova u sochy vojáka, tzv. „Zborováka“, v parku Svatopluka Čecha dorazil do Blanska Legiovlak.

Legiovlak je projektem Československé obce legionářské představující věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií.

O slavnostní otevření se úvodním projevem a přestřižením pásky postaral místostarosta města Blanska Jaromír Roučka.

V každém z vagonů Legiovlaku je nainstalována výstava panelů a trojrozměrných předmětů, které přibližují život a boj čs. legionářů na Transsibiřské magistrále. Návštěvníci si prohlédnou originální součásti výstroje a výzbroje, stejně jako předměty legionářské každodennosti. Vybrané exponáty je možné si osahat včetně některých z vystavených zbraní.

Odborný výklad poskytují průvodci v replikách legionářských stejnokrojů, kteří provádí jednotlivými vagony a odpoví na případné dotazy. Na místě je rovněž možné pořídit si kromě pamětních předmětů i odborné a populárně naučné publikace s legionářskou tematikou. Výtěžek z tohoto prodeje přitom směřuje přímo na podporu projektu „Legie 100“.

V Blansku mohou zájemci Legiovlak navštívit na hlavním nádraží ve dnech 18.–23. července 2017. 

Vlak je přístupný:

  • ve všední dny od 8 do 18 hodin
  • o víkendu od 9 do 19 hodin

Prohlídky s výkladem začínají:

  • ve všední dny ve 14, 15, 16 a 17 hodin
  • o víkendu v každou celou hodinu od 10 do 18 hodin

red