Student blanenského gymnázia získal prestižní cenu České národní banky

4. července 2017, ostatní, přečteno: 3073×

Lukáš Vladislav Nezval, student sexty B blanenského gymnázia, se dne 30. května 2017 v Praze účastnil celostátního kola Ekonomické olympiády, kterou pořádá Institut ekonomického vzdělávání (INEV). Lukáš se umístil na vynikajícím pátém místě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Do finálového kola postoupilo celkem čtyřiatřicet nejlepších studentů z krajských kol. Podle výsledků písemného testu pak bylo následně vybráno deset nejúspěšnějších řešitelů, mezi něž patřil i Lukáš.

Ti pak ještě absolvovali ústní pohovor s odbornou porotou, ve které zasedal mj. i viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. Lukáš se na základě výsledků písemného i ústního zkoušení umístil na 5. místě, a stal se tak pátým nejlepším mladým ekonomem České republiky.

Každý z deseti nejlepších měl také ještě mimo ústní pohovor s odbornou porotou 60 minut na sepsání eseje na vylosované téma „Představují rostoucí ceny nemovitostí riziko pro finanční stabilitu?“

Odměnou pro autora nejlepší eseje byla Cena České národní banky. O vítězi rozhodlo hlasování veřejnosti na internetových stránkách ČNB a také hlasování odborné poroty ČNB. Lukáš se zhostil svého úkolu velmi dobře a kvality jeho eseje č. 6 ocenila svým hlasováním jak široká veřejnost, tak i odborná porota a vybrala Lukášovu esej jako vůbec nejlepší.

Lukáš se tedy stal vítězem prestižní Ceny ČNB. Díky tomu bude mít možnost strávit den v ČNB, přičemž se podívá i do obvykle pro veřejnost nepřístupných prostor a setká se s členy bankovní rady České národní banky.

uspesny-student-99032-0_550.jpg
Odborná porota, v níž zasedal mj. i viceguvernér ČNB Mojmír Hampl (první zleva) a tvůrce testů Pavel Potužák (druhý zleva), Lukáš V. Nezval na fotografii vpravo. Foto: archiv autorky

uspesny-student-72957-0_550.jpg
Lukáš V. Nezval, Štěpánka Petříková a Mojmír Hampl. Foto: archiv autorky

Renata Nezvalová