V Moravském krasu opět probíhá prázdninová geolokační hra určená pro rodiny s dětmi

11. července 2017, tiskové zprávy, přečteno: 1944×

Místní akční skupina Moravský kras, z. s., v rámci udržitelnosti projektu Pohádkové království šneka Krasíka přichystala na prázdniny už počtvrté geolokační hru určenou pro rodiny s dětmi. Letošní hra je věnována tematice vody, která v Moravském krasu hraje navýsost důležitou roli.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na sedmi stanovištích rozmístěných po Moravském krasu se děti formou hry a jednoduchých, zábavných úkolů dozví více o významu vody pro člověka, pro krasovou krajinu, rostliny i zvířata.

Schránky jsou definovány GPS souřadnicemi, na webových stránkách jsou k dispozici také fotografické a slovní nápovědy. Pro děti jsou ve finální schránce, jejíž souřadnice je třeba během putování vyluštit, přichystány tematicky zaměřené odměny, překvapení pro nejmenší je samotná podoba finální schránky.

Cílem hry je pozvat rodiny s dětmi na méně známá místa krasu, případně jim ta známá a okoukaná ukázat z jiné perspektivy, a představit Moravský kras jako zemi příběhů, jako zemi, která má svou paměť, svá kouzla a své záhady, přičemž voda je její pamětí a záhadnou linkou, která to vše spojuje.

Soutěž probíhá od 1. 7. 2017 do 30. 9. 2017

Více informací najdete na stránkách www.krasik.cz (sekce pro dospělé, očekáváme, že plánovat výlety budou zejména rodiče nebo prarodiče).

Jak to vlastně všechno začalo?

To se takhle jednou šneček Krasík probudil na zelené louce, ale než se stačil porozhlédnout, skutálel se do tmavé jeskyně.

Trpaslík Jeskyňkář se mu snažil pomoci, když v tom mu na nos kápla kapka studené vody, on se přeřekl, vyslovil zaklínadlo nesprávně, a od té doby šneček Krasík putuje z místa na místo a zažívá všelijaká dobrodružství.

Ano, to vše způsobila jedna, jediná kapka krasové vody. Té, které dává život zvířatům a rostlinám, hloubí jeskyně a pomáhá člověku při práci.

Vydejte se s námi po jejích stopách a objevte všechny její podoby. Odměnou Vám bude nalezení vody Živy a její prastaré moudrosti. A možná i něco navíc.

Pro malé pátrače jsme letos připravili Krasíkův prázdninový zápisník, v němž najdete nejen krásné ilustrace Amelie Girardot-Janíkové, autorky publikace Můj první zápisník, ale i možnost krátkého shrnutí jednotlivých výprav, další tipy na výlety a zábavu na cestu.

Klára Kučerová
MAS Moravský kras, z. s.