Vystoupení blanenských plavců na šampionátu v Praze

18. července 2017, sport, přečteno: 3238×

Na národním šampionátu dorostu a dospělých v otevřené padesátce v Praze Podolí reprezentovali blanenské plavání v kategorii dorostu Kateřina Demová a v kategorii open Veronika Zamazalová, Jan Vencel, Michal Vencel a Milan Kučera. Na poslední vrcholné akci letní plavecké sezóny se sešly všechny špičky českého plavání.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Blanenská pětka se představila ve velmi dobrém světle.

Padlo osm osobních rekordů, a to ukazuje, že se plavci na vrchol sezóny připravili dobře. Novopečená dorostenka Kateřina Demová předvedla skvělý výkon na patnáctistovce kraul. Na této nejdelší bazénové trati zlepšila svůj osobní rekord o neskutečných pětadvacet vteřin, což jí vyneslo sedmé místo v kategorii mladšího dorostu.

O další solidní výsledky se postarali plavci v kategorii open Veronika Zamazalová a Jan Vencel. Kategorie open zahrnuje všechny plavce bez rozdílu věku (mladší dorost, starší dorost, žactvo a dospělí), takže probojovat se do top desítky je těžké. Veronice Zamazalové se to podařilo na padesátce prsa, když v semifinále dohmátla na devátém místě těsně za postupem do nejlepší osmičky.

Výsledek by mohl být ještě mnohem lepší, kdyby zopakovala čas, který jí přinesl na tomto šampionátu před dvěma roky bronzovou medaili. Na dvojnásobné trati jí nejlepší osobní výkon stačil na desátou příčku. Mužský zástupce kategorie open Jan Vencel si zapsal pět osobních rekordů a desáté místo na stovce prsa.

Letošní MČR v Praze navštívil legendární americký plavec Aaron Peirsol, pětinásobný olympijský vítěz na sto a dvě stě metrů znak z Athén 2004 a Pekingu 2008. Ještě dnes je platný jeho světový rekord na znakové dvoustovce.

Mezi plavce přišel také olympijský vítěz v moderním pětiboji z roku 2012 z Londýna David Svoboda. Oba předávali medaile nejlepším český plavcům na stupních vítězů.

plavci-mcr-praha-33105-0_550.jpg
Plavci na MČR v Praze. Foto: archiv autorky

zamazalova-a-vencel-26390-0_550.jpg
Veronika Zamazalová a Jan Vencel. Foto: archiv autorky

katerina-demova-53923-0_550.jpg
Kateřina Demová. Foto: archiv autorky

Věra Vencelová
ASK Blansko