Senioři v domovech pro seniory jsou považováni za objekt, který už společnosti nemá co nabídnout

15. srpna 2017, zprávy z MěÚ, přečteno: 1584×

Univerzitní kino Scala s Nadačním fondem Avast jsou však přesvědčeni o opaku. Prostřednictvím svého studia nabízí kurzy animace pro domovy seniorů i jiná seniorská zařízení.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kurzy vedou odborné lektorky, ale individuálními pomocníky, mentory, jsou i děti, které už ve studiu absolvovaly kurz „Malá škola animace“. Předávají seniorům své zkušenosti s animací i počítačovou technikou a pomáhají jim vytvořit jejich první autorský krátký film.

První dva kurzy se uskutečnily v závěru července a setkaly se ze strany seniorů s až nečekaným nadšením.

„Senioři jsou zvyklí na různé tvořivé výtvarné dílny, dnešní seniorské domy je mají ve standardní nabídce, ale ve spojení s technikou a dětmi, které osobně každému ze seniorů pomáhaly, to bylo pro ně naprosto výjimečné a neočekávaně veselé dopoledne. My jsme zase byli překvapení, s jakým opravdovým zaujetím jsme se setkali a kolik titěrné práce a času senioři filmům věnovali. Mnozí z nich projevili úžasný výtvarný talent, společná práce s loutkami byla naprosto úžasná pro všechny,“ uvedla organizátorka kurzů ze Studia Scala Ola Uchytilová.

Výsledné filmy se budou promítat pro účastníky i jejich rodiny na slavnostním ukončení kurzu, autoři svá díla dostanou na DVD, a ty nejlepší z nich chce Univerzitní kino Scala zařadit do vysílacího programu jako předfilmy.

Názor, že senioři nemají společnosti co nabídnout, nesdílí ani vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy Petra Skotáková, která ze své funkce zaštiťuje chod Městského klubu důchodců (MKD) v Blansku: „Doba se vyvíjí, senioři jsou stále aktivnější a do důchodu chodí v plné síle. Do budoucna proto hodláme rozšířit koncept služeb v rámci klubu, abychom nalákali na naše akce i nové členy, čerstvé seniory, kteří s účastí na programu MKD prozatím váhají. Zaměřit bychom se chtěli zejména na maximální využití digitálních technologií.“

V úvahu tak připadá například kurz fotografování pro seniory, práce s počítačem, tvorba prezentací na dané téma a podobně. Finanční prostředky se odbor pokusí získat právě v grantovém řízení od zmíněného Nadačního fondu Avast.

Brněnské dílny se budou konat až do listopadu a díky Nadačnímu fondu Avast jsou nabízeny zdarma. Zájemci se mohou přihlásit na e-mail: animace@kinoscala.cz nebo telefonním čísle 602 591 098, kde získají i podrobnosti o projektu.

red