Blanenského golema suverénně ovládl Ondřej Fojtík. V rekordním čase

5. září 2017, sport, přečteno: 2665×

Šestnáctý ročník tradičního cyklomaratonu horských kol v Blansku proběhl v sobotu 2. září. Na start se letos postavily téměř tři stovky závodníků. S pětiminutovým předstihem nakonec do cíle dojel jako první favorit závodu Ondřej Fojtík, kterému se navíc podařilo překonat dosavadní rekord tratě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Trasa závodu není náročná, je vedena převážně po větších lesních a polních cestách, snažíme se tak minimalizovat případné kolize v silničním provozu. Měli by ji tak bez problémů zvládnout i amatérští jezdci,“ vysvětluje Petr Kolář, předseda organizačního výboru.

Trať je navíc značena celoročně, případní zájemci si ji tak mohou vyzkoušet kdykoli v průběhu roku. Možná i díky tomu zájem o účast na Blanenském golemovi pravidelně stoupá.

„Jezdci se více zajímají nejen o jednašedesátikilometrový závod, který je součástí Brněnského poháru horských kol, láká je i kratší okruh na třicet šest kilometrů. Letos ho dokonce jelo kolem deseti dětí v doprovodu rodičů, což je samozřejmě potěšující,“ neskrývá spokojenost Petr Kolář.

Součástí akce jsou tradičně i dětské závody pro nejmenší cyklisty. V rámci doprovodného programu si tak děti mohly otestovat do jaké míry jsou schopny zdolat dovednostní překážky, jejichž hlavním cílem je především prověřit schopnost ovládat kolo. „Klub biatlonu navíc zajistil v rámci doprovodného programu dvě laserové zbraně. Dětem byla poskytnuta jeho členy i instruktáž,“ upřesnil předseda organizačního výboru.

Letošní závod, který je poměrně obtížný na přípravu, si naštěstí nevyžádal žádná vážná zranění. Před jeho startem, kterého se ujal místostarosta Jiří Crha, vyhlásil pořadatel závodu symbolickou minutu ticha. V předvečer závodu totiž zemřel Karel Stloukal, předseda a trenér klubu ACT leraK.

Kategorii Open nakonec ovládl s přehledem Ondřej Fojtík, navíc v rekordním čase 2:05:23. „Nebylo to obtížné, věděl jsem, co dělám, byl to pro mě takový příjemný trénink na další závody,“ svěřil se moderátorovi akce bezprostředně po dojezdu rekordman Fojtík.

Na druhém místě dojel s pětiminutovou ztrátou Lukáš Matulka, který se postaral o závěrečný spurt s třetím Rostislavem Krejčířem.

Kompletní výsledková listina je k dispozici na www.mtbgolem.cz.

blanensky-golem-2017-89715-0_550.jpg

blanensky-golem-2017-39313-0_550.jpg

blanensky-golem-2017-42003-0_550.jpg

blanensky-golem-2017-58279-0_550.jpg

blanensky-golem-2017-25047-0_550.jpg

blanensky-golem-2017-61242-0_550.jpg

blanensky-golem-2017-36768-0_550.jpg
Fotografie: S. Mrázek

red