Světový den shybů se rozjel ve velkém

10. září 2017, sport, přečteno: 3872×

Mezinárodní den shybů slaví sportovní nadšenci ze spolku No Gravity Blansko v neděli 10. září na náměstí Republiky. Za pomoci svých známých, partnerů a veřejnosti vytváří nový rekord a výsledkem přispějí významně potřebným. Chcete se na poslední chvíli zapojit? Můžete až do nedělních 20 hodin.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Doplněno 11.09. z FB Ivo Poláka
Shybovaní skončilo. Díky těmto mladým lidem a sportovcům se při dnešní akci Světový den shybů podařilo získat pro Matěje a Čestmíra, handicapované kamarády, každému 19.478 Kč. Vše se odvíjelo od počtu vykonaných shybů. Nejlepší se pohybovali kolem 1 500 shybů za dobu konání akce. Klobouk dolů před takovými výkony a nápadem něco udělat pro ty, kteří naší pomoc potřebují.

Akce v číslech od Romana Jančiara
Celkový počet shybů: 67 registrovaných cvičenců – 16 083 shyby.

Vítězové jednotlivých kategorií:

Muži veteráni – Zdeněk Šaman(65 roků) 155 shybů
Muži 18+ – Rostislav Zlatník 1 513 shybů
Junioři 15–18 roků – Podsedník Tomáš 765 shybů
Chlapci do 15 roků – Opatřil Lukáš 790 shybů

Ženy 18+ – Kozelková Irena 255
Juniorky 13–18 roků – Horáková Romana 270

Soutěž v planku: Müller Martin 5:31 min.

Kuriozita: 9letý Sedláček Lukáš udělal 333 shyby!

Z původně avizovaného padesátníku za shyb, spolek Prosen navýšil na 2 Kč za shyb, tzn. že shybováním se „vydělalo“ na Česťu s Matýskem 16.083 × 2 = 32.166 Kč. K tomu se vybralo do pokladničky 6.790 Kč. To dává dohromady částku 38.956 Kč, tedy 19.478 Kč pro každého klučinu!

Celý podnik má na svědomí Martin Matuška z No Gravity Blansko. Zatímco loňský Mezinárodní den shybů oslavili ještě jen tak ve skupině, když se „hecli“, a ustavili základní rekord v počtu 3 700 shybů, tak letos propojili vše s dobročinností a spojili síly se spolkem Prosen Romana Jančiara.

„Do akce se zapojili naši kamarádi, ale i známí z podobné workoutové skupiny z Letovic. Rádi bychom překonali loňský rekord a když k tomu ještě pomůžeme tím, že za každý shyb dostanou postižené děti Čenda a Matýsek 50 haléřů, tak akce splní svůj účel,“ poznamenal Martin Matuška.

Přispět shyby byla ale jen jedna z možností. K dispozici jsou i pokladničky zapečetěné starostou Ivo Polákem a místostarostou Jiřím Crhou. Se senátorkou Jaromírou Vítkovou pak vložili do skleněných pokladniček potřebný základ.

Romana Jančiara veřejnost zná jako pořadatele charitativního běhu You Dream We Run. Právě jeho spolek Prosen bude tím, který vyplatí částku za poctivé shyby, které se podaří účastníkům blanenské akce až do večerní dvacáté hodiny udělat.

„Každý rok nám zbudou nějaké finance z You Dream We Run a my je rozdělujeme dál potřebným. Letos pomáháme klukům z No Gravity Blansko, kteří se rozhodli do toho jít naplno a s podobným smýšlením a cíli, jaké máme my,“ chválí si spolupráci Roman Jančiar.

A z pokladny spolku Prosen určitě nepůjde málo prostředků. Jen za první hodinu padlo shybů asi 1 200. Přesné číslo zkorigují na závěr holky, jež dohlíží na to, aby byl každý jeden shyb proveden poctivě, tedy z visu až bradou nad hrazdu.

Akce má i bohatý doprovodný program. Poledance show předvedla Matýskova maminka, přijde ještě ukázka klubu Karate Blansko nebo parkourové vystoupení Pulse family. K vidění bude i Break Dance nebo rapeři Flegma T a Zdenny. O hudební produkci se postará kapela Emergency.

Jak na závěr poznamenal Martin Matuška, No Gravity je otevřená komunita. Pro venkovní cvičení vlastní vahou vytvořilo město nedávno vynikající podmínky na sportovním ostrově u baseballového hřiště. Každý, kdo by měl zájem se zapojit a jít si protáhnout tělo, je srdečně zván. Skupina se zde schází téměř každý den v týdnu.

Stanislav Mrázek